Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marco Brok, Golden Scorpion Nederland:

“De kweker beslist over zijn belichting en dan helpt het als hij ons kent”

Tholen – Het is een naam als een klok, maar toch is de naam vrijwel onbekend in de glastuinbouw. En dat terwijl het bedrijf dat de naam draagt al sinds 2012 in de markt is en sinds 2017 zelfs in Nederland, aan de Vlotlaan in Monster, gevestigd als GS NL. Hoe kan dat?

“Eigenlijk is het heel simpel”, legt Marco Brok als Managing Director van GS NL uit. “Onze onderdelen zitten als het ware verstopt in de armatuur, dus de kweker ziet daar niets van. Maar ondertussen hangen er, heel veel ook onder private label, armaturen wereldwijd bij kwekers in de kas waaraan wij een bijdrage leveren.”


Marco Brok en collega Lars van der Voort afgelopen najaar op de productielocatie in Beijing waar een SMD Pick en Place machine in gebruik werd genomen om nog beter aan de groeiende vraag naar drivers te voldoen.

Driver stuurt de lamp
Die bijdrage zit hem in het produceren en leveren van drivers, zodat HPS- en/of LED-producten onder alle wereldwijd beschikbare input voltages en wattages kunnen functioneren. “Je kunt het zo stellen dat er in elk LED-product een printplaatje zit, een driver in feite dus, om de lichtbron aan te sturen”, legt Marco uit.

“Om bijvoorbeeld een HPS-lamp aan te krijgen is een hoge piekspanning nodig en vervolgens is het zaak dat de driver de lamp als het ware in bedwang houdt en precies dat voltage geeft waarmee de lamp het gevraagde wattage levert. Dat is belangrijk voor een maximaal rendement en een lange levensduur.”

Hoe het begon
De eerste stappen in de glastuinbouw werden zoals al gezegd in 2012 gezet. Een Nederlandse kwekerszoon trof tijdens zijn studie een Chinese zakenpartner en samen werd besloten de combinatie China-tuinbouw te maken. Begonnen werd met het leveren van kleine series geproduceerd in Beijing, maar inmiddels gaat het om serieuze aantallen en werkt Golden Scorpion samen met diverse armaturenproducenten wereldwijd.

“De eerste echte belichtingshoos was ten tijde van onze start al zo’n tien jaar bezig en er was op dat moment veel vraag naar kwalitatief goede onderdelen”, weet Marco nog. “Na een rondje langs verlichtingsbedrijven werd ons verteld wat zij nog misten en daaraan zijn wij gaan werken. De belangrijkste vraag was die naar een stabiel product met A-merk onderdelen.”

101 patenten
Het resultaat? Inmiddels al 101 patenten. “Onderhuids gebeurt er heel veel met elektronica. Het is een zeer competitieve markt, waarin je datgene wat uniek is en wat je zelf ontwikkeld hebt, wilt beschermen.”

Chinese makelij
De eerste grote orders kwamen vooral over de grote plas terecht in Noord-Amerika. “Daar hebben we inmiddels een groot marktaandeel en dat komt ook omdat het daar wat makkelijker was om voet aan wal te zetten. Op de Amerikaanse en Canadese markt is men namelijk al meer gewend aan onderdelen van Chinese makelij. Die zijn namelijk gewoon goed en voldoen aan de strengste Noord-Amerikaanse eisen, die dikwijls nog strenger zijn dan hier in Europa. Desondanks kleeft er in Europa vaak nog een onterecht negatief imago aan het stempel ‘van Chinese makelij’.”


Op bezoek met de burgemeester van Beijing bij tomatenteler Agro Care in de Wieringermeer.

‘Doe er maar vijftig’
Een blik op de website bij GS NL leert dat er heel wat certificeringen op armaturengebied zijn. GS NL heeft daar ervaring mee. “FCC, ENEC, CSA/UL, DEKRA, voor de kweker allemaal misschien abracadabra, maar voor ons gesneden koek. Het laat zien dat ons product de strengst mogelijk eisen voldoet op het gebied van (brand)veiligheid, storingsgevoeligheid, gedrag op het net en duurzaamheid.”

Voor Marco en zijn team, in Nederland inmiddels nog vijf man op het gebied van service, logistiek, verkoop en financiën (bekijk alle gezichten hier), is het doel om het GS NL verhaal breder te verspreiden. “Dat lukt, samen met onze OEM-partners met wie wij in de verlichtingsmarkt werken, steeds beter. ‘Doe er maar vijftig of honderd’, klinkt misschien negatief als een kweker dat zegt, maar voor ons is dat juist positief. Wij kunnen de uitdaging en vergelijking met de concurrentie in de markt aan.”

 

Voor meer informatie:
GS NL
www.gs-nl.com/nl 
info@gs-nl.com 

Vlotlaan 332
2681 TV Monster
+31 (0) 174352014