Corona-updates

"Sluiten van grenzen kan dramatische gevolgen hebben voor Nederlandse AGF-sector"

De regering heeft maandagavond op een persconferentie een nieuwe reeks maatregelen bekend gemaakt in de strijd tegen het coronavirus:

- Boetes voor mensen die met meer dan 2 personen samenscholen
- Boetes bij overtredingen bedrijven en particulieren
- Advies: maximaal 3 mensen thuis op bezoek
- Bij koorts moet het hele gezin thuisblijven
- Alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden
- Deurbeleid voor winkels en openbaar vervoer verplicht
- Kappers, schoonheidssalons moeten dicht tot 6 april
- Vakantieparken moeten verplicht maatregelen nemen
- Boete bij groepen van drie of meer personen die geen afstand houden
- Burgemeesters mogen parken, stranden en campings sluiten

"Sluiten van de grenzen kan dramatische gevolgen hebben voor Nederlandse agrarische sector"
Het sluiten van de grenzen vanwege de coronacrisis kan dramatische gevolgen hebben voor de Nederlandse agrarische sector, stelt voorzitter Marc Calon van LTO Nederland. "Ongeveer 70% tot 80% van wat Nederlandse boeren en tuinders produceren, gaat echter naar het buitenland, 75% daarvan blijft binnen Europa. Op dit moment zijn er nog geen grenzen dicht, maar we zien wel veel problemen ontstaan."

FSIN maakt eerste inschatting van impact van corona voor de voedingssector
De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de verschillende voedingskanalen. Terwijl de horeca gedwongen de deuren moet sluiten, realiseren supermarkten een flinke stijging in de omzet. Ook speciaalzaken kunnen van de huidige situatie profiteren, meent het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) Voor de totale foodservicesector voorziet het FSIN een omzetverlies van bijna 2,5 miljard euro als gevolg van de coronacrisis, waarbij er minimaal 1,7 miljard euro omzet wegvalt bij de horeca.

Door de sluiting van de horeca groeit de thuisconsumptie met ruim 1,8 miljard euro. Hier profiteren vooral de supermarkten van. FSIN verwacht dat de omzet van de supermarkten in de komende maanden met bijna 1,7 miljard euro toeneemt. Ook bepaalde speciaalzaken, zoals bakkerijen, slagerijen en slijterijen, kunnen extra omzet realiseren. FSIN verwacht dat de speciaalzaken in totaal toch omzet verliezen, omdat bijvoorbeeld markten en boerderijwinkels flink door de crisis getroffen worden.

Landbouw- en voedingssector is vrijgesteld van lockdown in Frankrijk
Op dinsdag 17 maart is vanwege het coronavirus in Frankrijk een lockdown van minimaal 15 dagen ingegaan. Deze beslissing is genomen om de bevolking te beschermen, de verspreiding van het virus tegen te gaan en de gezondheidszorg beheersbaar te houden. De landbouwsector is vrijgesteld van de lockdown beperking. De Franse regering stelt alles in het werk om de voedselvoorziening zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo is het voor de logistieke sector tijdelijk mogelijk om op zondag te werken om levensmiddelenwinkels zo optimaal mogelijk te bevoorraden.

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat transport van goederen binnen de Europese Unie, inclusief landbouw- en voedingsproducten, zo soepel mogelijk moet plaats vinden. Frankrijk heeft in dit verband speciaal aandacht voor bederfelijke producten en levende dieren. In Frankrijk zijn de rijverboden voor vrachtwagens met een maximaal toegestaan totaalgewicht van meer dan 7,5 ton opgeheven tot en met 20 april. Dit betekent dat tot deze datum op zaterdagen en de dag voor feestdagen vanaf 22.00 uur en op zondagen en feestdagen gereden mag worden.

"Gemeentebesturen, organiseer lokale voedingsmarkten"
Het Steunpunt Korte Keten roept de Belgische gemeentebesturen op om voedselmarkten te organiseren op hun grondgebied. “Dit betekent voor de consument een extra verkooppunt om dichtbij vers voedsel aan te kopen. Dat is niet onbelangrijk in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus”, zegt Ann Detelder, coördinator van het Steunpunt. 

Nieuw initiatief: boodschappenpakketten gevuld met de etenswaren voor de horeca
Nu nog in Amsterdam maar 'hopelijk' binnenkort in heel Nederland.  ‘Het is heel scheef’, zegt Freke van Nimwegen van Food Rescue Center Instock. ‘Bij de supermarkten kopen ze de schappen leeg en krijgen ze spullen niet aangeleverd en ondertussen zitten de horecaleveranciers met hun handen in het haar omdat ze hun producten niet kwijt kunnen en moeten weggooien.’


Foto: Facebook Instock

Too Good To Go stelt app beschikbaar voor reguliere afhaalmaaltijden 
Nederlandse horecabedrijven staan momenteel voor een grote uitdaging. Nu hun deuren gesloten zijn, kan de mogelijkheid tot afhalen en bezorgen houvast bieden. Too Good To Go schiet te hulp en stelt vanaf nu hun platform beschikbaar voor reguliere afhaalmaaltijden. Zonder winstoogmerk. Met deze oplossing kunnen restaurants de lekkerste gerechten blijven bereiden en halen gasten het met tussenkomst van de app veilig en snel af.

Vanaf vandaag staan de eerste afhaallocaties op de app. Consumenten bestellen in de Too Good To Go-app een afhaalmaaltijd en betalen die ook direct online. Het restaurant gaat aan de slag met de bestelling en consumenten halen het binnen een vast tijdsframe op. Too Good To Go stelt de gezondheid van partners en gebruikers voorop. Zo wordt een beperkt aantal maaltijden aangeboden om de wachttijd in het restaurant te beperken en worden klanten gevraagd hun aankoopbon zelf te verzilveren in plaats van hun telefoon over te geven aan een medewerker. 

De functionaliteit is een tijdelijke toevoeging in de app en is beschikbaar tot de overheidsmaatregelen voor horeca gelden. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich hier aanmelden. 

Teelt:

België: Groenten- en fruittelers vragen open grenzen voor seizoensarbeiders
Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties heeft de Europese Commissie een brief geschreven waarin gevraagd wordt om vrij verkeer van goederen en van seizoensarbeiders steeds te garanderen. Doordat heel wat grensovergangen worden afgesloten, dreigen de oogsten de komende weken in de problemen te komen. "We moeten er alles aan doen dat de voedselketen blijft draaien." 

West-Vlaamse landbouwers zoeken helpende handen
West-Vlaamse landbouwers komen handen te kort op hun velden. Door de coronacrisis zijn er te weinig seizoensarbeiders. Daarom lanceert het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) een hulplijn. Zo kunnen landbouwers in contact komen met mensen die tijd en zin hebben om te helpen op de velden.

Eerbetoon aan de telers door Joost Rouwhorst


Credits: Joost Rouwhorst

Retail:

Viroloog Steven Van Gucht:
"Raak geen groenten of fruit aan in de winkel als je het niet koopt"
Viroloog Steven Van Gucht benadrukt dat via voeding het coronavirus niet kan worden doorgegeven. "De kans is heel klein dat je besmet wordt via voedingsproducten. Dit is een virus dat niet wordt overgedragen via het voedsel. Het is wel belangrijk dat je groenten en fruit niet aanraakt in de supermarkt, tenzij dat men het koopt. Met je handen kan je wel een appel besmetten en zo het virus overdragen", aldus Van Gucht. "

Alle supermarkten voeren per direct deurbeleid in
Alle supermarktketens en drogisterijen voeren per direct deurbeleid in. Winkels mogen vanaf nu maximaal één klant per tien vierkante meter tellen. In supermarkten van 1000 vierkante meter mogen voortaan maximaal honderd mensen tegelijk binnen zijn, exclusief medewerkers.

CBL, branchevereniging van de supermarkten en groothandels, is nu in overleg of er eenduidige maatregelen bij alle winkels kunnen worden ingevoerd.

Hesjes voor vakkenvullers om afstand te houden
Albert Heijn verstrekt de komende dagen opvallende hesjes aan vakkenvullers met daarop de oproep om voldoende afstand te houden. Op de achterzijde van de hesjes staat de tekst 'We doen het samen. Hou voldoende afstand'.


Foto: AH

"Ouderenuurtje in supermarkt slaat aan"
Het ouderenuurtje in de supermarkt slaat aan bij Albert Heijn, is de eerste indruk bij de Zaanse supermarktketen. Een woordvoerder laat weten dat er voldoende behoefte lijkt te zijn. Albert Heijn hield maandag tussen 07.00 en 08.00 uur het eerste ouderenuurtje, waarbij klanten uit andere leeftijdsgroepen wordt gevraagd voorrang te verlenen aan 70-plussers.

Delhaize en Colruyt slaan handen in elkaar
Delhaize en Colruyt gaan samenwerken: samen gaan ze kosteloos boodschappen leveren aan het personeel in ziekenhuizen. De beide retailers beloven de ziekenhuizen eerlijk te verdelen, en ook andere concurrenten zijn welkom.

Albert Heijn blaast Hamsterweken af
“Wij vinden de campagne op het moment niet gepast”, laat een woordvoerder desgevraagd weten aan de NOS. Albert Heijn probeert consumenten er juist op allerlei manieren van te overtuigen dat hamsteren niet nodig is. De vraag is echter of de Hamsterweken alleen op dit moment ongepast zijn of überhaupt onbruikbaar zijn geworden vanwege de associatie met het hamstergedrag van consumenten tijdens de coronacrisis.

Logistiek:

Lange wachttijden aan Belgische grens vanwege grenscontroles
Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs staan dinsdagochtend in de file op snelwegen vanuit Nederland naar België. Bij grensovergangen staat het verkeer enkele kilometers stil vanwege de controles die de Belgische politie uitvoert vanwege de coronacrisis. Sinds vorige week is niet-noodzakelijk verkeer verboden in België.

Europese Commissie benoemt Green Lanes en vraagt lidstaten grensoverschrijdend vervoer mogelijk te houden
De Europese Commissie is vanmiddag gekomen met een aantal aanbevelingen aan de lidstaten om grensoverschrijdend goederenvervoer soepel te laten verlopen. In deze mededeling zet de Commissie uiteen hoe lidstaten de zogeheten ‘green lanes’ zouden moeten inrichten:

 • Er mogen geen wachttijden langer dan een kwartier zijn bij grensovergangen
 • Alle vrachtwagens moeten van de green lanes gebruik kunnen maken
 • Alle soorten producten mogen via de green lanes worden vervoerd
 • Controles aan de grens moeten worden beperkt tot het strikt noodzakelijke.
 • Een rijbewijs, paspoort en indien nodig een gestandaardiseerd formulier ingevuld door de werkgever zouden moeten volstaan. Deze documenten mogen ook digitaal worden aangeleverd
 • De Commissie heeft een standaard document opgesteld dat ze aan de communicatie heeft toegevoegd (annex 3) 

Daarnaast doet de Commissie nog een aantal andere aanbevelingen die de vlotte doorstroom van goederen mogelijk moeten maken:

 • Chauffeurs moeten grenzen kunnen oversteken zonder problemen en ongeacht uit welke lidstaat ze komen
 • Quarantaine regels mogen op hen niet van toepassing zijn, indien zij geen symptomen van Corona vertonen
 • Langs de transport routes moeten sanitaire voorzieningen en restaurants open blijven voor chauffeurs
 • Lidstaten zouden moeten overwegen het verbod op rust in de cabine tijdelijk op te heffen
 • Alle rijbeperkingen moeten worden opgeheven
 • Chauffeurs die niet in vrachtwagens reizen maar wel de grens moeten oversteken zouden door middel van een internationaal erkend certificaat van competentie (chauffeurskaart) moeten worden erkend, ook als dat verlopen is.
 • Transport moet erkend worden als prioritaire sector en zou ook aanspraak moeten kunnen maken op beschermend materiaal als handschoenen en desinfectiemiddelen

Geen beperkingen grensarbeid Duitsland-Nederland
TLN ontvangt momenteel veel vragen over grensarbeid en goederenvervoer naar Duitsland. Er gelden momenteel (nog) geen beperkingen voor grensarbeid Duitsland – Nederland. Via deze link kan je meer lezen over dit onderwerp. Er is geen vignet of formulier nodig voor het goederenvervoer of om de grens te passeren.

Overzicht verruiming venstertijden in Nederland
TLN heeft een actueel overzicht gemaakt van steden die de venstertijden hebben verruimd, hebben opgeschort of gestopt zijn met de handhaving op venstertijden. Ook heeft TLN de gemeenten aangegeven waarmee we nog in gesprek zijn. We blijven dit overzicht updaten.

Quarantaineverplichting voor chauffeurs in Polen opgeschort
De quarantaineverplichting die veel landen opleggen aan chauffeurs die terugkeren naar hun thuisland, heeft Polen voor internationaal actieve chauffeurs opgeschort. Chauffeurs die via hun bestuurderskaart of rijbewijs met Code 95 erop kunnen aantonen dat zij beroepschauffeur zijn, hoeven niet in quarantaine. Bovendien mogen zij naar het buitenland reizen als zij niet met de vrachtwagen zelf de grens met Polen passeren. Dat mag dus ook met een mini-van, luxe wagen of andere vervoerswijzen. Veel andere lidstaten stellen een quarantaine nog wel verplicht.

Certificaten ADR, RID, ADN worden verlengd
Nederland heeft een multilaterale overeenkomst ondertekend waarmee de geldigheid van bepaalde eerder behaalde certificaten voor vervoer van gevaarlijke stoffen verlengd wordt tot eind 2020. Het initiatief tot de multilaterale overeenkomst is genomen omdat veiligheidsprofessionals vanwege het coronavirus nu niet in staat zijn de herhalingscursus en het bijbehorend herhalingsexamen te doen (conform respectievelijk ADR 8.2.2.8.2 en ADR 1.8.3.7). Hierdoor dreigden certificaten te verlopen.

Rotterdamse bedrijven willen ‘coronakorting’ van Havenbedrijf
Bedrijven uit de Rotterdamse haven gaan praten met Havenbedrijf Rotterdam over de mogelijkheden van een tijdelijke tariefverlaging in verband met de coronacrisis. Dit melden verschillende bronnen uit de Rotterdamse haven. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven