"terug op 80% van orders van vorig jaar"

Chinese markt herstelt snel van COVID-19 crisis

Is er licht aan het eind van de tunnel? Dat is een belangrijke vraag tijdens deze COVID-19 crisis, maar de huidige ontwikkelingen in China zijn hoopgevend. Ook voor de sierteelt. Bloemenmarkten gaan  in steeds meer steden weer open en het aantal bezoekers wordt elke dag meer. De lente lijkt een positieve invloed te hebben, en met een belangrijke 'bloemendag' op de agenda (20 mei, de 'chinese valentijn') zijn de verwachtingen positief. Meer dan dat zie je het ook aan de cijfers. Armada China bijvoorbeeld, die door het hele land stekken levert (vooral van chrysanten), ziet orders voor de komende maanden weer aantrekken. "We zitten op ongeveer 80% van wat het vorig jaar rond deze tijd was", zegt Ma Savio van Armada China. 

Ida Zhang, Savio Ma en Gerard Lentjes van Armada. In 2018 openden ze een locatie in Shanghai en ze stonden voor het eerst op de IPM Hortiflorexpo in Shanghai in 2019.

Afgelopen maanden
De afgelopen maanden was het chaos. Na de strenge maatregelen die werden genomen om het virus onder controle te krijgen kwamen veel bedrijven, waaronder veel telers, stil te staan. "Bij onze partner in Kunming, die de stekken voor ons kweekt, zijn ze vooral gaan focussen op het onderhoud van de moederplanten. Opdat ze zo snel mogelijk weer terug op de been konden komen wanneer de handel weer zou oppikken", vertelt Ma.

Vraag komt weer op gang
Gelukkig hebben de strenge maatregelen effect gehad, want het aantal geïnfecteerden is gedaald. Veel bedrijven zijn weer open en de vraag naar bloemen neemt weer toe. "Sinds begin maart zijn de grenzen open, behalve in Wuhan, en daardoor konden bloemenmarkten hun deuren ook weer opendoen. Veel zijn er nog wel afhankelijk van de online verkoop, maar het aantal bezoekers neemt ook toe", zegt Savio. Een belangrijke reden voor het terug op gang komen van de vraag lijkt de lente te zijn, omdat deze tijd van het jaar vaak de bloemenverkoop stimuleert. En bij Armada merken ze het al. "Voor de komende 3 maanden zitten onze bestellingen op ongeveer 80% van wat ze vorig jaar rond deze tijd waren."

Telers pakken de draad weer op
Armada levert aan grote telers door heel China en volgens Savio herstellen die zich vrij snel. "Februari was een moeilijke maand voor ze, maar gelukkig konden al onze klanten het hoofd boven water houden, ook door de steun die sommigen van hen van de overheid kregen. En ze kijken uit naar de komende maanden."

Uitdagingen
De verkoop mag dan weer goed zijn voor Armada China, er zijn nog steeds uitdagingen. "We ontvangen stekken op twee manieren, van onze partner in Kunming en geïmporteerd uit Afrika", legt Savio uit. En die tweede manier is nog steeds een uitdaging. "Op dit moment worden veel vluchten gecanceld. Er zijn nog wel wat vluchten van Parijs naar Kunming, maar daar is de capaciteit een issue. Gelukkig kunnen we tot op heden aan alle bestellingen voldoen met de productie van onze partner in Kunming". 

Komende weken
Savio heeft goede hoop voor de sector in de komende weken. "Naast dat het lente is, wat een goede tijd is om bloemen te verkopen, is er in mei nog een belangrijke dag waarop veel bloemen worden gegeven, namelijk 20 mei. Als je deze datum uitspreekt in het Chinees klinkt het als "I love you", en na zo'n hectische periode verwachten we dat veel mannen bloemen geven aan hun vriendin of geliefden. Verwacht wordt ook dat in deze periode het trouwseizoen weer op gang zal komen, en dat betekent ook een verhoogde verkoop van bloemen."

Goede hoop voor de rest van de wereld
De situatie waarin Europa zit, is volgens Armada redelijk vergelijkbaar met de situatie in China vorige maand. "De ontwikkelingen hier geven goede hoop voor de rest van de wereld en de sector. Telers moeten nog een beetje langer volhouden. Hopelijk kan steun van de overheid helpen om hun bedrijven overeind te houden. Betere tijden komen eraan."

Voor meer informatie:
Armada China
Savio Ma
Email:  savioma@vip.sina.com of g.lentjes@armadayoungplants.nl 
www.armadayoungplants.nl 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven