Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
telers doen hun verhaal

Drama sierteelt breed uitgemeten in landelijke media

Tholen - Het drama is niet van de lucht deze dagen. Overal verschijnen kwekers in de media - bij ons en onze concullega's, maar ook in praktisch alle landelijke dagbladen - met droevige verhalen over het vernietigen van planten, het mislopen van orders, het wegvallen van markten en een algehele financiële malaise. Ieder voegt zo een eigen zwarte bladzijde toe in de geschiedenis van zijn of haar bedrijf, terwijl de verhalen die het een week of wat geleden elk voor zich nog tot 'breaking news' geschopt zouden hebben het nu, in de algehele crisis die natuurlijk ook andere sectoren hard raakt, met een vermelding hier of daar moeten doen. Een overzicht van afgelopen weekend.

En in het AD vertellen vader André en zoon Martijn Knoppert uit 's-Gravenzande over een turbulente week. Van donderdag 12 maart , 'toen we nog dachten, die corona, dat waait wel over', tot aan vrijdag 20 maart, waarop een nieuwe realiteit werkelijkheid is geworden en waarin men alweer voorzichtig speculeert op de dag van morgen.

Wordt in de snijbloemen soms met pijn in het hart overgegaan op versnipperen, in planten - tuinplanten, tropische planten, orchideeën - wordt gestort. Zo ook bij bijvoorbeeld Van Geel in het hoge noorden, alwaar de kweker 'een paar ton per week' aan omzet misloopt. Planten worden weggegooid en mensen naar huis gestuurd - een verhaal dat niet alleen de kweker, maar zelfs de lezer 'niet in de koude kleren gaat zitten'.

En hoe vergaat het de Orchideeën Hoeve in Flevoland, zo vroeg Omroep Flevoland zich af. De kwekerij ligt op zijn gat, niet alleen de mensen (die ook hier voor een groot deel naar huis gestuurd zijn) maar ook de papegaaien zijn van slag, en schildpadden en flamingo's gaan uit verveling - bezoek heeft zich al een week niet meer mogen vertonen - zelf de boel verkennen. U leest het op Omroep Flevoland.

Tulpen
De 30% regel, die ook vandaag nog van kracht was, geldt voor alle snijbloemenkwekers. Dat is voor iedereen dramatisch, maar zo mogelijk nog het ergst voor hen die het juist van deze tijd moeten hebben. Zo doen zich in tulpenland surrealistische praktijken voor, bijvoorbeeld bij de familie Pronk in het Noord-Hollandse Avenhorn, die niet minder dan 8 miljoen stelen heeft afgeschreven. Even naar beneden, bij een aantal kwekers in het hart van de bollenstreek, tovert tulpenkweker Carl van der Salm er toch nog een glimlach uit en verkoopt aan straat de bossen, van hemzelf en van die van een paar bevriende kwekers. En dan weer wat naar het oosten, in Ens, maakt Johan Koomen zich grote zorgen om zijn Poolse medewerkers. Deze heeft hij noodgedwongen naar huis moeten sturen en nu zitten deze mensen klem; naar Polen kunnen ze niet want daar moeten ze in quarantaine, maar thuis zitten betekent domweg geen inkomen.

Bomen
In de boomkwekerij moet men het voor een belangrijk deel ook nu, in het voorjaar, verdienen. Maar wat als de tuincentra, in Nederland en daarbuiten, massaal bedanken voor de planten? Dat overkomt bijvoorbeeld ook tuinplantenkwekers Erwin en Tine uit zuidwest Vlaanderen. Honderdduizenden planten blijven nu op het bedrijf staan en met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zullen deze moeten worden vernietigd.

Online
Toch ook een leuk nieuwtje is dat de online verkoop van tuinartikelen het lekker lijkt te doen. De Telegraaf sprak met Bakker.com, welke de verkopen "ongelooflijk hard ziet stijgen".