Tuinders op Deense Funen hopen op het beste maar vrezen het ergste

De groenten- en fruittelers worden getroffen door het plotseling sluiten van de horeca, maar de teelt wordt daardoor (nog) niet beïnvloed. De bloementelers op het Deense eiland Funen maken zich, in de schaduw van de coronacrisis, klaar voor het voorjaarsseizoen in een branche waarin het onmogelijk is om vanuit huis te werken.

De cactussen en klokjesbloemen van teeltbedrijf Thoruplund uit Fraugde, vlakbij Odense, moeten naar klanten in Denemarken en het buitenland en het coronavirus beïnvloedt de werkwijze.

Jørgen Kurt Andersen van Thoruplund en tevens voorzitter van de Deense Tuinbouwbedrijven: “Het is moeilijk om thuis bloemen te potten en te verpakken, dus er zijn hier nog 45 medewerkers aan het werk. We hebben onze medewerkers in teams ingedeeld, zodat mensen in ploegendiensten werken, ook ontbijten we op verschillende tijden. Verder volgen we de richtlijnen van de autoriteiten. We moeten voor elkaar zorgen.”

Verpakkingscoördinator, Jane Høgh Jensen, is een van de medewerkers die aan het werk is in de kassen. Jensen werkt al zeven jaar bij het teeltbedrijf en voelt zich nu niet minder veilig op haar werk, omdat de voorzorgsmaatregelen worden opgevolgd: “Ik maak me niet zo’n zorgen omdat we ons aan de richtlijnen houden. We zijn het erover eens dat we bijvoorbeeld niet naar familiefeesten gaan en er gewoon extra om denken. Dat geeft een veilig gevoel hier in het bedrijf. Waar ik me wel zorgen over maak, is of we straks nog iets te doen hebben.”

De export is hier van groot belang, want 80 procent van de potplanten en bloemen van Funen worden verkocht aan buitenlandse klanten. Nu staat het voorjaar voor de deur en zijn de telers van Funen afhankelijk van klanten in Duitsland, Nederland, Polen en de rest van Europa. In Fraugde volgen ze de situatie op de voet, Andersen: “Tot nu toe hopen we het beste maar vrezen we het ergste wat betreft de grensafsluitingen, die ons natuurlijk kunnen beïnvloeden.”

Stop voor horeca
De groente- en fruittelers van Funen zitten momenteel in hetzelfde schuitje, zo vertelt Jens Nannerup, CEO van Gasa Odense Frugt og Grønt: “Onze telers hebben nog niets veranderd, maar we konden donderdag al merken dat bestellingen in ons foodservice-gebied werden geannuleerd. Donderdag daalden we misschien met vijf procent maar vrijdag stonden we eigenlijk al op nul.”

De 29 teeltbedrijven, die deel uitmaken van de Gasa-coöperatie, zijn goed voor één derde van de totale voorziening in groente en fruit in Denemarken. 10 procent van de producten wordt normaal gesproken aan de foodservice geleverd, met klanten als restaurants, hotels, congreslocaties en kantines.

Nannerup: “We sturen dagelijks 10 vrachtwagens met groente en fruit naar onze klanten, van die 10 gaat er eentje naar de foodservice, dus als dat stopt gaan we dat wel merken.”

Terug naar het teeltbedrijf in Fraugde waar Jørgen Andersen de hoop heeft dat het eerste lenteweer de Denen hun tuin in krijgt. Zeker nu veel van hen niet meer naar hun werk gaan: “Nu mensen meer tijd hebben om buiten te komen, hopen we dat ze zin krijgen om bloemen en planten voor hun tuin te kopen.”

Het loopt, maar niet soepel
Een groot deel van de bloemen, groente en fruit van Funen wordt echter geëxporteerd, dus zowel Nannerup als Andersen houdt het nieuws over de grensafsluitingen goed in de gaten. Ook letten ze extra op de ontwikkelingen in de landen waar de grootste afnemers van Deense klokjesbloemen en komkommers zich bevinden.

Bij Gasa volgt Nannerup ook de internationale ontwikkelingen op de voet, want één derde deel van hun groenten en fruit wordt geëxporteerd: “Daarom moeten we er ook op letten hoe het zich ontwikkelt. Ik moet zeggen dat alles nu wel doorloopt, maar het loopt niet soepel als we de grens over moeten, dus daar zijn we bezorgd over. Maar we moeten toch allemaal blijven eten.”

Nannerup benadrukt dat er geen reden voor paniek is en dat het niet nodig is om komkommers of wortelgroenten te hamsteren, want er wordt nog genoeg geteeld in de teeltbedrijven op Funen: “We blijven leveren en er zijn voldoende producten. We hebben nu ook een deel dat we niet kwijt kunnen aan onze klanten in de foodservice. Die producten gaan daarom naar de supermarkten, dus vergeet niet om de Deense producten te kopen om zo de teeltbedrijven te steunen.”

Bron: fyens.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven