Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Rozen: echte klap valt straks in Afrika

Tholen - De 30% regel voor de aanvoer van bloemen en kamerplanten, zoals die begin deze week door FloraHolland is ingesteld, is ook vandaag gehanteerd. Daarmee is de markt geenszins hersteld, bij de planten en het tuingoed was zelfs iets meer doordraai. Voor wat betreft de snijbloemen was er minder doordraai, werd iets minder (maar nog altijd meer dan 30%) aangevoerd en kwam de middenprijs roos anderhalve cent (van 7.8 op dinsdag naar 9.3 gisteren) hoger uit.

Een droevig beeld uit de kas bij Van der Ende Roses uit Delfgauw

Niets ten nadele van de rest willen we hieronder kort het beeld schetsen voor de roos, zoals we dat bij een aantal handelspartijen hebben opgetekend. Uiteindelijk zal het niet de Nederlandse maar juist de Afrikaanse roos zijn die de echt klappen gaat krijgen.

Dat zit zo. Minder aanvoer betekent op enig moment meer vraag. De Nederlandse kweker, moeilijk als hij het heeft, maakt goeie kans het met overheidsgelden een heel eind uit te zingen. Tevens blijft hij in productie; stilleggen is economische zelfmoord en trekt die vraag eenmaal weer aan, dan heeft hij product. Hoe anders ligt dat in Afrika. Daar zijn de kwekers in veel gevallen genoodzaakt domweg te stoppen en worden werknemers, onbetaald en zonder garanties, de deur gewezen. Sinds begin deze week zijn Nederlandse ompakkers veelal dicht: Decofresh Roses is dicht, BSI is naar verluid* dicht en sinds vandaag is ook Fresco Flowers tot nadere orde gesloten. Dat betekent dat kwekers met klokhandel, weliswaar in overleg maar evengoed gedwongen, geen steel meer kwijt kunnen. Voor Kenia betekent dat grofweg de helft van het product een halt is toegeroepen, voor Ethiopië is dat percentage iets lager omdat hier meer op retailbasis gaat.

Voor de medewerkers hier betekent dat thuiswerken. Ofwel voorbereid zijn voor als men weer open kan, dingen die zijn blijven liggen bij de horens vatten en goed contact houden met collega’s en klanten, zo vertelt Marien Kuijntjes van Decofresh. “Vrijdag hebben we met onze kwekers al afgesproken voor het weekend niets meer te sturen. Begin deze week hadden we nog een paar laatste levering voor de (Engelse) Moederdag, sinds toen is het stil. Nu bekijken we het van dag tot dag. Het ergste is het allemaal voor de mensen op de kwekerijen. Wij doen de handling voor drie groepen kwekers, bij elkaar zo’n 300 ha productie verdeeld over 11 kwekerijen. Op elk werken gemiddeld 500 a 1000 man.”

Voor de klok heeft dit vanzelfsprekend gevolgen. Afgelopen dagen ging 50% van de aanvoer door de handen van Fresco Flowers, zo weet Gerjan Telleman. “Van de drie klokken is er nu één dicht, het is dan maar de vraag hoe de markt zich verder ontwikkelt. Wij gaan nu voor drie weken dicht. Voor daarna is alles koffiedik kijken.”

We hebben deze week de vraag met 60% zien dalen, vertelt Robert Bonanno, general manager bij Flower Hub Kenya, een bedrijf dat op het vliegveld in Nairobi de handling van veel bloemen voor zijn rekening neemt. "Daar komt nog bij dat capaciteit een groot probleem is. Vluchten worden gecanceld of vertrekken later en zodoende kunnen we zelfs de orders die we wel hebben nauwelijks de lucht in krijgen."

Last but not least laat een een kweker zelf, Ivan Freeman van Uhuru Flowers, van zich horen. Hij bevestigt voornoemde problemen en klaagt met name over het onvoorspelbare ontwikkelingen op het gebied van de luchtvaart. "Gelukkig is het nog niet volledig tot stilstand gekomen. Daarbij hebben wij het geluk dat onze bloemen daadwerkelijk overal naartoe gaan, naar niet minder dan 70 verschillende landen. Dankzij die verspreiding kunnen we nog tot ongeveer 50% van het gebruikelijke aantal stelen kwijt."

*op het moment van publicatie hebben we hier nog geen officiële bevestiging van ontvangen.

Update: BSI is nog steeds open, zei het in sterk beperkte vorm. Er is nog altijd een beetje aanvoer vanuit Kenia en Ethiopië, zo laat het bedrijf weten. Bovendien maakt men bloemen klaar voor een grote super en die vraag loopt door.
Hoe lang men nog open kan blijven is echter onzeker. Momenteel draait men op 20% van de normale capaciteit.