Spaanse bloemen- en plantensector lijdt onder de coronacrisis

De coronacrisis heeft weinig tot geen gevolgen voor de Spaanse AGF-sector. Alles verloopt redelijk gewoon, zowel in de teelt, op het veld en in de kas, als in de verwerking, verpakking en distributie. De sierteelt wordt echter geconfronteerd met een plotse omzetdaling. Het gaat immers om bederfelijke maar niet-noodzakelijke producten die nu even niet gekocht worden. De omzetdaling en het verlies van afgewerkte goederen legt een hypotheek op de toekomst van de bedrijven.

Op 17 maart heeft de Ministerraad economische en sociale maatregelen goedgekeurd, zoals de financiering van bedrijven door middel van garanties, de opschorting van de bijdragen aan de sociale zekerheid en een regeling van tijdelijke werkloosheid. De sector zelf is ook een voorstel aan het uitwerken voor specifieke maatregelen.

In de groenten- en fruitsector verandert er niet zoveel en dat geldt voor zowel de teelt als de verwerking en de distributie. De productie houdt aan, eventueel op een wat lager pitje vanwege de strikte inachtneming van de preventieve maatregelen en de moeilijkheden die zich soms stellen om de werkplaatsen te bereiken.

Maart is traditioneel een periode van maximale activiteit in de teelt en export van groenten, fruit, bloemen en planten. Normaal gezien bedraagt de Spaanse export van groenten en fruit in de maand maart 1,3 mln ton, goed voor €1,5 mld. Vorig jaar klokte de Spaanse export van bloemen en planten af op €60,8 mln, met maart, april en mei als de belangrijkste maanden.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven