Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beter en sneller stomen met gasgestookte stoomverhitter

Tholen - Met het groter worden van de kwekerijen met grondgebonden teelten zoals sla of snijbloemen volstaat een ‘gewone stoomketel’ lang niet altijd meer. Stoom van meer dan honderd graden Celsius is nodig om de grond te ontsmetten.

Wanneer de afstand van de stoomketel in het ketelhuis tot de te ontsmetten grond te groot wordt, koelt stoom af, ontstaat er natte stoom en dat is niet goed voor de grond.

Reden voor een Nederlandse chrysantenkweker om onlangs een gasgestookte stoomverhitter aan te schaffen om met stoom van 150 graden Celsius de grond beter en sneller te kunnen stomen.

Oververhitte stoom
Van der Mark Ketelonderhoud installeerde zo’n stoomverhitter van het merk Thermeta bij de chrysantenkweker in de Bommelerwaard. “Zo’n stoomverhitter is als het ware een kleine ketel, waarin echter geen water wordt verhit tot stoom, maar stoom verhit tot oververhitte stoom”, vertelt Erwin van der Mark. “Dat verhitten, dat gebeurt met een kleine gasbrander.”

Minder energieverlies door droge stoom
De stoomverhitter maakt het mogelijk om lagedruk stoom op een hele hoge temperatuur te brengen zónder hogedruk stoomketel die daarvoor normaal gebruik wordt, weten ze bij producent Thermeta. “In de praktijk kiezen telers vaak voor 150 graden Celsius, al is de exacte temperatuur afhankelijk van de wensen van de teler en de te overbruggen afstand", vertelt Egbert de Gelder. "Bij een temperatuur van 150 graden Celsius is de stoom volledig droog en daardoor wordt er geen water afgezet in de stoomleiding en is het energieverlies dus beperkt.” 

Tijdsbesparing
Een ander voordeel is dat de stoomtijd met zo’n twintig procent kan worden ingekort. ‘Per saldo zal er minder brandstof worden gebruikt aangezien er meer brandstof wordt bespaard door de verkorte stoomtijd dan er extra benodigd is voor de stoomverhitter.”

Voor meer informatie:
Van der Mark Ketelonderhoud
www.vandermark.nl 
info@vandermark.nl 


Thermeta Industrial Combustion
www.thermeta.nl 
info@thermeta.nl