Koen Groot

Groot & Groot biedt eigen medewerkers jaarrond werk en woonruimte

Tholen - Groot & Groot is voornemens om, in samenwerking met twee productiebedrijven in de buurt, een groep medewerkers jaarrond werk en woonruimte te bieden. Hiertoe heeft men op het terrein een nieuw kantoor en studiocomplex laten bouwen, welke onlangs in gebruik is genomen. Dit complex biedt plaats aan 28 mensen. “Arbeid is schaars en het feit dat ik nu, de buurman morgen en die daarnaast overmorgen werk heeft, maakt het er niet makkelijker op altijd weer goede mensen te vinden. We hebben daarom de koppen bij elkaar gestoken en hopen op er op deze manier in elk geval gedeeltelijk een goede en bovendien nette oplossing voor te hebben gevonden.”


Op de productielocatie in Italië

We spreken met Koen Groot, pioenteler uit Andijk. Daar wordt op acht hectare pioenstek geproduceerd en op nog eens acht hectare pioenroos bloemen. Daarnaast teelt men op nog eens 4,5 hectare in de Provence, in Frankrijk, en heeft men een nauwe samenwerking met een aantal kwekers in Italië. Deze activiteiten dienen uiteraard ter verlenging van het seizoen – hoe zuidelijker je komt, hoe eerder de bloemen – maar maken nog geen jaarrond levering mogelijk. Om zelfs dat nog voor elkaar te boksen, is men ook bezig met het opzetten van een farm op het zuidelijk halfrond. Vorig jaar zijn de eerste werkzaamheden gestart, volgend jaar oktober worden de eerste bloemen verwacht.


idem

In een grijs verleden begon Wim Groot met het telen van allerhande bollen. Zijn zoon Michiel, de vader van Koen en Joost, heeft 22 jaar geleden besloten om pioenen te gaan telen. Het duurde niet lang of men begon ook met de productie van stekmateriaal. Nu, 22 jaar verder, is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grootste internationale pioentelers en -stekleveranciers die de markt rijk is. Ook is het nog een echt familiebedrijf. Michiel is nog altijd flink actief in de teelt, moeders doet de administratie, Koen en Joost hebben elk hun eigen taken en as we speak zet ook de oudste broer de eerste stappen binnen het bedrijf.


In Nederland

Acht jaar geleden stapte Joost in en een paar jaar later volgde Koen. Toen, nu zo’n vijf jaar geleden, werd ook besloten het bedrijf volledig te richten op de pioenen. Het leveren van stek ging onverminderd door, maar omdat pioenen om mysterieuze redenen een van de weinige (of misschien wel enige?) gewassen is waarin genetica niet beschermd wordt, was er een flinke uitbreiding in areaal. Daarom werd het stek verhaal steeds meer een export verhaal en met succes. Naar eigen zeggen hebben de gebroeders nu lijntjes lopen naar alle hoeken van de wereld.


idem

Nieuwe locatie zuidelijk halfrond
Met het openen van een nieuwe productielocatie op het zuidelijk halfrond kan Groot & Groot tegen de seizoenen in de markt voorzien van pioenrozen. Hoewel het echt een seizoensbloem is en er in Nederland buiten dat seizoen ook praktisch geen vraag naar lijkt te zijn, snappen ze volgens Koen in andere delen van de wereld niet waarom het niet jaarrond geleverd kan worden. In Europa is in het gunstigste geval het seizoen te rekken van eind maart t/m september. Met stelen vanaf het zuidelijk halfrond daarbij is bijna jaarrond levering mogelijk.


En tot slot op het zuidelijk halfrond

Een uitdaging voor het zuidelijk halfrond was natuurlijk om de juiste locatie te vinden, een plek waar alle voorzieningen – ruimte, water, logistiek – voor handen waren. Wat Koen voorkomt als de grootste uitdaging is echter de afstand en de culturele verschillen. “Het is gewoon ver weg, je bent er niet zomaar. Daarom moet er altijd iemand ter plaatse zijn en al helemaal in het hoogseizoen, wanneer we er 50 hebben lopen en die hebben wij gevonden. Maar het ziet er goed uit en we hebben alle reden aan te nemen dat we dadelijk een prachtige kwaliteit bloemen kunnen presenteren.”


idem

Voor meer informatie:
Groot & Groot
Elsenburg 29
1619 PZ Andijk
T: +(31)(6) 110 60 243
E: info@grootgroot.nl
www.grootgroot.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven