Flinke arbeidsbesparing dankzij Orchipot

Solvent heeft recent een tweede automatische oppotmachine geplaatst bij Ter Laak Orchids in Wateringen. Het is alweer de elfde Orchipot, zoals de machine wordt genoemd, die door het engineeringsbedrijf uit Honselersdijk is afgeleverd binnen de tuinbouw.

Joost de Jong van Solvent ontwikkelde de oppotmachine zelfstandig en is trots op het succes van de Orchipot. Met het ontwerpen en produceren van de oppotmachine wilde De Jong de kwaliteit van het plantwerk verbeteren, waardoor in het verdere opkweekproces minder uitval ontstaat en de algehele kwaliteit van het eindproduct omhooggaat. De Orchipot slaagt daarin.

Met de machine kunnen zowel planten in plug als planten met losse wortels worden gepoot. Planten worden handmatig in een beweegbare klem geplaatst en vervolgens automatisch op uniforme hoogte in de pot gepositioneerd. De planthoogte wordt mechanisch bepaald. De bark wordt tijdens het proces in de pot gedoseerd. Speciaal ontwikkelde inhangbekken zorgen voor bescherming van gewas, terwijl een trilmechanisme zorgt voor het aantrillen van de bark in de pot. Door de planthouder te openen worden pot en plant gemakkelijk uit de machine uitgevoerd.

Netjes in het midden
“Omdat een orchidee een plant is die veel variatie kent in blad en wortelgestel heeft de ontwikkeling lang geduurd en zijn er veel prototypes nodig geweest om tot de juiste werkmethode te komen”, licht De Jong toe. “Samen met enkele vooruitstrevende orchideeënkwekers is een robuuste machine ontwikkeld die zich inmiddels in de praktijk meer dan bewezen heeft.” Een van de partijen waar Solvent al vele jaren mee samenwerkt, is Ter Laak Orchids. Het bedrijf liet in 2018 de eerste Orchipot plaatsen toen de nieuwbouw in Wateringen werd opgeleverd. Omdat de machine goed beviel, werd onlangs op de andere locatie eenzelfde oppotmachine geplaatst. “We zijn erg blij met de machine”, geeft Ewald de Koning van Ter Laak Orchids aan. “Hiermee kan een oppotmedewerker zo’n 50 procent meer planten per uur poten, wat ons een aanzienlijke arbeidsbesparing oplevert. Daarnaast worden de planten heel netjes op hoogte en in het midden van de pot gepoot.”

Volgens De Koning is kwaliteit altijd doorslaggevend in de keuze voor een machine. “We werken graag samen met Solvent en willen ook betrokken zijn bij de ontwikkeling van nieuwe producten. Maar uiteindelijk moet de machine gewoon goed zijn werk doen en het beste in de markt zijn. In het geval van de Orchipot is dat zeker zo.”

Voor meer informatie
Solvent
M: +31 (0)6 24 87 00 44
E: info@solvent.nu
https://solvent.nu/index.php/contact/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven