Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“een kas slopen is mega persoonlijk”

Jan van Beusichem gaat sloopadvies geven

Tholen – “Je moet echt wel een tijdje hebben meegelopen om goed advies te kunnen geven bij de sloop van een kas”, is Jan van Beusichem van mening. Met ruim twintig jaar ervaring in de kassensloop zit dat ‘een tijdje meegelopen hebben’ bij Jan wel snor. Onder de naam J.B. Sloopadvies is hij onlangs gestart met het geven van sloopadvies. “Er wordt tegenwoordig nog steeds flink gesloopt en zoals de markt zich nu ontwikkelt, blijft dat ook nog wel even zo.”

Voordat Jan in de kassensloop aan de slag ging, had hij zelf ook een tuin, waarin hij de laatste jaren in Maasdijk aan de Lange Kruisweg radijs teelde. Als geen ander weet hij dus wat dat betekent, ‘een eigen kas hebben’. “Ik woon nog steeds naast mijn oude bedrijf in de woning die bij de tuin hoorde.”

Heel wat geregel
Met de jaren zijn er heel veel dingen veranderd, zo ook in de kassensloop. “Er komt heel wat meer kijken bij het slopen van een kas vandaag de dag. Alleen al de regelgeving die is mega veranderd.”

Jan noemt de VCA-regels en omgang met asbest als voorbeelden. “Daar zit tegenwoordig ook flink wat papierwerk bij en de teler die gaat slopen, zit daar vaak niet op te wachten. In mijn rol als sloopadviseur neem ik al dat ‘gedoe’ met papierwerk bij de teler of bij de opdrachtgever zoals de gemeente, want ook die slopen steeds vaker, uit handen.”

Materiaalkennis
Dat Jan in zijn beginjaren in de kassensloop eerst in de loods begon tussen de materialen komt nu ook goed van pas. “Naast kennis van al het papierwerk is het ook handig als je weet wat er allemaal te koop is in de markt. Dat helpt als de afweging moet worden gemaakt om ‘te slopen voor het leven of te slopen voor de dood’ zoals ik dat zelf altijd zeg.

Slopen om de kas daarna af te voeren, gaat sneller, maar slopen om een kas elders tweedehands terug te bouwen kan onderaan de streep nog weleens goedkoper uitpakken. Zo’n besluit neemt de teler/opdrachtgever met de kassensloper, maar daarin kan ik wel adviseren.”

Casta-normen
Menig kas krijgt op die manier tegenwoordig nog steeds een tweede leven. “Sommige delen van zo’n kas kunnen, na het checken van de Casta-normen voor kassenbouw, moeiteloos opnieuw gebruikt worden. Maar een Nederlandse kas van drie of vier meter in Polen opnieuw neerzetten vraagt dan bijvoorbeeld wel vaak weer om een nieuwe poot en tralie, o.a. om de hogere sneeuwlast in die landen veilig te kunnen doorstaan.”

Druk op de ‘sloopketel’
De komende jaren voorziet Jan goede ‘sloopjaren’. “Niet alleen telers slopen nog steeds regelmatig omdat de (nieuwe) teelt om een modernere, nieuwe kas vraagt, maar ook gemeenten slopen steeds vaker oudere bedrijven om ruimte te maken. Wat opvalt, is dat het daarbij om alsmaar grotere bedrijven gaat, van soms wel meerdere hectares tegelijk.”

In Nederland zit er volgens Jan momenteel ‘best wel wat druk op de ‘sloopketel’ waardoor er nog weleens ‘een subsidietje los wil komen her en der’. Maar ook internationaal zit de kassensloop niet stil. “Zelf heb ik naast Nederland veel ervaring in het buitenland in landen zoals Frankrijk, Zwitserland en ook in Engeland en België, al noem ik dat laatste land geen buitenland”, besluit Jan die tot slot nog opmerkt. “Ze kunnen mij altijd bellen.”

Voor meer informatie:
J.B. Sloopadvies
Jan van Beusichem
+31 (0)6 14 48 33 33
jbeus@caiway.nl