Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
23-24 april

Wereldwijde belangstelling voor 'uniek tuinbouwevent' RoboCrops

Het is naar eigen zeggen wereldwijd het allereerste event dat de robotica en tuinbouw met elkaar verbindt. Op 23 en 24 april wordt RoboCrops georganiseerd, een evenement om robotica-oplossingen naar de kas te brengen.

Telers, techbedrijven, universiteiten en investeerders zijn aanwezig om elkaar te inspireren nieuwe toepassingen te ontwikkelen door middel van sensoren, robotarmen, autonome voertuigen en het gebruik van AI en data. Tomaten plukken zonder ze te pletten blijkt namelijk zo eenvoudig nog niet. Er is veel aandacht voor het event, niet alleen vanuit onze buurlanden, maar ook vanuit Japan, Canada en Israël.

Wereldwijde interesse voor de toekomst van de tuinbouw
Nog voordat het programma definitief is, bevestigden Lely, Panasonic, Rijk Zwaan en gerenommeerde hoogleraren hun komst. Dat zij en bedrijven als KINOVA en Ecoation bereid zijn vanuit Canada naar het Westland af te reizen bewijst volgens de organisatoren dat het onderwerp leeft en dat de wil om samen te werken groot is.

Er ontstaat een steeds grotere betrokkenheid bij wereldwijde vraagstukken door de groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en een toenemende vraag naar veilig en gezond voedsel. Dat hier kansen liggen voor robotica is duidelijk. En dat de allereerste cross-over tussen robotica en tuinbouw hier plaatsvindt, is ook niet verwonderlijk. Zuid-Holland heeft niet één, maar vele topsectoren in huis. Techbedrijven hebben daardoor toegang tot alle eindmarkten. Alleen door samen te werken, zal men ook daadwerkelijk praktijkoplossingen kunnen ontwikkelen en opschalen.

Programma

23 april: robotica-ontwikkelingen en hackathon

Op 23 april worden telers en andere aanwezigen op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen in de robotica voor de glastuinbouw. Dagvoorzitter is Peter Jens, Director Strategic Alliances bij Koppert Biological Systems. Hij houdt zich bezig met landbouw-, voedsel- en voedingsvraagstukken over de hele wereld en bevordert samenwerking tussen boeren, coöperaties en onderzoeksinstituten. Keynotes worden gegeven door o.a. André van Troost, CEO bij Lely, de internationaal opererende nummer één producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Ook Josse de Baerdemaeker staat op het podium. Hij is professor Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren aan de KU Leuven en wordt wereldwijd erkend als de grondlegger van de basisprincipes in de precisielandbouw.

Naast het dagprogramma in World Horti Center starten studenten van de TU Delft en Universiteit Wageningen die dag aan een hackathon in het Delftse fieldlab RoboHouse. Deze hackathon kan ’s avonds via livestream gevolgd worden tijdens het netwerkdiner in World Horti Center.

24 april: technische uitdagingen en hackathon

Op 24 april verkennen techbedrijven, universiteiten en andere geïnteresseerden in World Horti Center samen de technische mogelijkheden en uitdagingen voor robotica in de tuinbouw. Zij doen dit onder leiding van Jim Stolze, die met kennis van MIT en Singularity University Aigency opzette, een bedrijf dat oplossingen levert op het gebied van kunstmatige intelligentie. O.a. groentenveredelaar Rijk Zwaan staat die dag op het programma en ook Jaimy Siebel, Managing Director bij RoboValley en RoboHouse geeft acte de présence. Aan het einde van de dag pitchen de studenten, die de nacht door werken in fieldlab RoboHouse, hun hacks in World Horti Center. Op beide dagen is er uiteraard voldoende gelegenheden voor matchmaking tussen aanwezige bedrijven.

Ook aanwezig zijn op RoboCrops? Op de website vindt u meer informatie. U kunt zich hier aanmelden.

Publicatiedatum: