Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Armada vernietigt moederplanten multiflora ras Thompson

Onlangs is duidelijk geworden dat Armada onterecht een multiflora ras in productie heeft gehad, welke kwekersrechtelijk beschermd is en eigendom is van Gediflora.

In 2019 heeft Gediflora geconstateerd en aangegeven dat het door Armada gecommercialiseerde multiflora ras Thompson zeer grote gelijkenis vertoonde met het toonaangevende Gediflora multiflora ras Mefisto.

Beide chrysantenveredelaars hebben in onderling overleg besloten een DNA vergelijkings-onderzoek uit te laten voeren op de onderscheidbaarheid van deze 2 rassen. Dit onderzoek is door NAKTuinbouw - Variety Tracer uitgevoerd onder begeleiding en toezicht van Royalty Administration International.

Dit onderzoek heeft uitgewezen dat beide rassen niet onderscheidbaar zijn op het deel van het DNA dat in het vergelijkingsonderzoek is meegenomen.

Het Gediflora multiflora ras Mefisto is in de Europese Unie kwekersrechtelijk beschermd. Gezien de aangetoonde gelijkenis is er in dit geval sprake van inbreuk op het kwekersrecht van het Gediflora multiflora ras Mefisto door Armada.

Armada bevestigt dat er zonder enige vorm van bewuste opzet een interne vermenging van multiflora rassen heeft plaatsgevonden, welke tot deze situatie heeft geleid. Armada betreurt de ontstane situatie en heeft met onmiddellijke ingang besloten het multiflora ras Thompson volledig uit de handel te nemen en de moederplanten van dit ras te vernietigen, ook bij de door Armada gelicentieerde telers.

De door Armada geïnde Thompson royalty's worden afgedragen aan Gediflora, vermeerderd met een door Gediflora vastgesteld boete percentage. Alle kosten welke samenhangen met het uitgevoerde DNA vergelijkingsonderzoek worden door Armada gedragen.

Armada en Gediflora hebben deze zaak in goed overleg opgelost en afgesloten.

bron: Royalty Administration International

Publicatiedatum: