Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BVB Substrates over samenwerking met Eurotree Boomkwekerij

Voor als het een maatje meer mag zijn

Op circa 100 hectare vollegrond, kas en containerveld telen Wilbert Christiaens en Eef van Os in het Limburgse Melderslo een breed assortiment coniferen, heesters en vormsnoeiplanten. "Waar wij goed in zijn? Waar niet in, kun je beter vragen", lacht Wilbert. Dan serieus: "Onze kracht zit in de kwaliteit van onze producten. We werken netjes, komen afspraken na en staan voor eerlijke handel."

Op de website van BVB Substrates vertellen de eigenaren van deze boomkwekerij meer over hun bedrijf en hoe deze toeleverancier bijdraagt aan hun succes.

In 2001 besloten Wilbert Christiaens en Eef van Os hun twee relatief kleine kwekerijen samen te voegen tot één grotere en toekomstgerichte boomkwekerij. Ze verwachtten dat zij door deze samenwerking een betere marktpositie konden verwerven. Achttien jaar na dato blijkt die verwachting te zijn uitgekomen. "We hebben een goede naam en een mooie klantenkring opgebouwd", constateert Wilbert tevreden. "Onze producten gaan vooral naar het buitenland. Duitsland, Engeland en het Oostblok – Polen, Oekraïne en Rusland – zijn de voornaamste bestemmingen."

Maatje groter
EuroTree kweekt een groot assortiment coniferen en heesters in de volle grond. Ilex, Buxus, Taxus Prunus en Thuja zijn de belangrijkste soorten. Daarnaast heeft het bedrijf veredelde coniferen en heesters in het assortiment, zoals Abies, Picea, Acer, Magnolia en Cercis in diverse soorten en maten. "En we leveren een breed assortiment vormsnoei-planten", aldus Wilbert. "Van spiralen tot bollen op stam en bonsai." Hij vertelt dat EuroTree over 40.000 m2 kas en ruim 2,5 hectare containerveld beschikt, waar een gedeelte van de vollegrondplanten wordt doorgekweekt. "Wij leveren vaak een maatje groter dan de standaard drie- of vijf-literpot. Er is in de markt vraag naar meer volgroeide planten met meer volume, waarvan de consument meteen kan genieten.”

Om de hoek
Het bedrijf bestaat inmiddels achttien jaar en dat is ook precies het aantal jaren dat EuroTree klant is bij BVB Substrates. Dat vanaf dag één gekozen werd voor deze leverancier had in eerste instantie vooral te maken met de ligging. "De BVB-vestiging in Grubbenvorst ligt hier letterlijk om de hoek", licht Wilbert toe. "Dat is erg handig; de lijnen zijn kort en de logistieke afhandeling gaat altijd heel soepeltjes. Maar dat is natuurlijk niet de enige reden om klant te worden en te blijven. Het is een fijn bedrijf om zaken mee te doen. We krijgen goed advies en de kwaliteit van de producten is prima in orde."

EuroTree neemt vier verschillende mengsels bij BVB Substrates af: een mengsel voor kleine potten, voor grote potten, een afstrooimengsel tegen onkruid en een goedkoper en duurzaam aanvulmiddel voor Buxus. "Maar door de problemen in die teelt wordt dat aandeel binnen onze kwekerij steeds kleiner en zullen we dat mengsel dus minder nodig hebben."

Uitdagingen groter
Wilbert Christiaens heeft in de afgelopen twee decennia de boomkwekerij-wereld behoorlijk zien veranderen: de handel gaat sneller, kwaliteit moet uniformer en bedrijven worden groter. "Of daarmee ook de uitdagingen groter zijn geworden? Ja, dat kun je wel zo stellen. Het moet elk jaar een stapje beter! Maar het is nog altijd een interessant en vooral eerlijk vak. Het blijft bovendien boeiend om van een klein plantje een volwassen product te maken en meerwaarde te creëren door te knippen en te snoeien. Als dat goed lukt, dan geeft dat nog altijd veel voldoening."

Publicatiedatum: