Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Erik te Winkel, Professional Laundry Sales

Zelf wassen tilt bedrijfshygiëne naar hoger plan

Tholen - Wasmachines op een tuinbouwbeurs? Het is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar toch ook goed te verklaren. Met de recente problematiek met ToBRFV en andere plagen is het naleven van hygiëneprotocollen meer dan ooit vereist en omdat de mensen in de kas zelf misschien wel de voornaamste contaminatoren zijn, moeten zij steeds vaker (bijna) letterlijk door de wasstraat.


Erik te Winkel, afgelopen week op de HortiContact

Op de HortiContact bracht Erik te Winkel van Professional Laundry Sales het belang van schone kleding in de kas onder de aandacht, alsook de oplossingen die hij daar uiteraard voor in huis heeft. “Telers hebben vaak tientallen en soms zelfs honderden mensen lopen”, weet Erik, “en die moeten allemaal hun bedrijfskleding wassen. Nu doet de een dat braaf, de ander soms en een derde helemaal nooit. Bovendien heb je geen enkele garantie dat een virus daadwerkelijk is uitgewassen. Je weet het niet, je hebt er geen controle op. Daarom, zo realiseren veel tuinders zich, is zelf gecentraliseerd of gedecentraliseerd wassen misschien helemaal zo gek nog niet.”

Het rekensommetje dat de teler moet maken is niet ingewikkeld, alleen heeft hij hem in veel gevallen nog niet eerder gemaakt. “Je moet even tellen: hoeveel mensen, hoeveel kilo wasgoed, hoe vaak moet er gewassen worden. Weet je dat, dan kun je kijken naar de kosten: naar het soort machine dat je nodig zou hebben, de wasmiddelen, de benodigde arbeid, water en elektra, etc. En dan kun je zeggen of het de investering waard is.”

"Heel wat voordeliger dan ruimen"
En dat is het al gauw natuurlijk, want voor één keer het gewas ruimen kun je een aardig aantal wasjes draaien. Het investeren in een industriële machine ligt dan niet alleen voor de hand, het is eigenlijk een must. Industriële machines zijn ontworpen om zo schoon mogelijk te wassen tegen zo min mogelijk kosten. Er zijn geen onderdelen waar vuil op kan achterblijven, zoals in de pomp of op rubberen onderdelen. Het interieur van industriële machines is volledig van rvs, is veel sterker en bestand tegen bijtende of anderzijds agressieve stoffen. Deze machines zijn uitgerust met programma’s waarmee niet alleen optisch schoon gewassen wordt, maar, uiteraard in combinatie met de juiste wasmiddelen, ook anderzijds ongewenste stoffen gegarandeerd worden verwijderd. Bovendien gaan ze letterlijk tien keer langer mee, wassen sneller en economischer en hebben ze vaak een grotere capaciteit.

Bryte
Behalve de overtuiging een product te hebben waar de tuinder oren naar zal hebben, bracht ook een concrete aanvraag Erik naar de HortiContact. Bryte, de fusiekwekerij van Kwekerij Dukker en Zwinkels Tomaten, klopte onlangs zelf bij hem aan. “Ze waren op zoek naar een wasoplossing, ze wilden meer controle. Zou intern wassen iets voor ons kunnen betekenen? Na overleg werd besloten alle was van de verschillende tuinen dagelijks in te zamelen en centraal te wassen. Dat heeft nadelen, omdat het wat extra logistiek vereist en eventueel besmette bedrijfskleding een tuin verlaat, maar omdat op de tuin zelf alles gesorteerd wordt en in waszakken verdwijnt, komt vervolgens niemand ergens meer aan. De was gaat met zak en al de machine in. Het belangrijkste is echter: maak duidelijke afspraken en wees zorgvuldig. Dan kan er niets mis gaan, en doet het dat toch, dan is makkelijk te traceren waar het mis gegaan is.”

Zijn bezoek is niet voor niets geweest. Een tweede teler zit aan tafel, een paar anderen hebben zich gemeld met interesse. “De teler heeft genoeg aan zijn hoofd en zit er ongetwijfeld niet op te wachten zich nog meer bijkomende activiteiten op de hals te halen. Maar de keerzijde is niet te negeren: de hygiëne is naar een hoger plan te tillen en de eventuele investering is goed te onderbouwen.”

Voor meer informatie:
Professional Laundry Sales
Erik te Winkel
E: erik.te-winkel@pro-ls.nl
www.professional-laundryservices.nl

 

Bryte Groep
Tom Zwinkels
E tom@bryte.nu
www.bryte.nu