Sommige cultivars presteren beter

Sierplanten kweken met gerecyclede sigarettenpeuken

Sigarettenpeuken kunnen binnenkort worden gerecycled en worden gebruikt als substraat voor de teelt van sierplanten door middel van hydrocultuur. Dit is het doel van een onderzoeksproject dat wordt gecoördineerd door Lorenzo Guglielminetti, een onderzoeker van het Centre of Agro-Environmental Research Enrico Avanzi (Universiteit van Pisa), in samenwerking met het stadsbestuur van Capannori (Italië).

Guglielminetti: "Elk jaar wordt er ongeveer een miljoen ton sigarettenpeuken geproduceerd die, omdat ze giftig en niet biologisch afbreekbaar afval zijn, negatieve gevolgen hebben voor het milieu en de volksgezondheid. Ons project heeft tot doel dit afval om te zetten in materiaal dat gebruikt kan worden op de plantenkwekerij, waardoor de recycling van sigarettenpeuken op een duurzame manier wordt aangepakt.”

In het stadsgebied van Capannori zijn, bij wijze van proef met het inzamelen van peuken, transparante containers geplaatst. De sigarettenresten moeten eerst worden gescheiden van de biologisch afbreekbare bestanddelen - papier en tabak - en vervolgens op de juiste manier worden behandeld zodat ze chemisch en fysiek geschikt zijn voor gebruik. Zodra het geschikte substraat is verkregen, worden ontkiemingsproeven met verschillende planten uitgevoerd om de planten te identificeren die zich het best aan het systeem aanpassen. Het water en het reinigingsafval van de peuken zal in een gesloten systeem worden gebruikt om algen kweken.

Het onderzoeksteam uit Pisa: van linksboven: Laura Pistelli, Carolina Chiellini, Adriana Ciurli, Maria Di Palma, Lorenzo Mariotti, Otello Malfatti; van linksonder: Thais Huarancca Reyes, Lorenzo Guglielminetti en Nunzio Laurito.

Sommige cultivars presteren beter
In het Centro Avanzi zijn al kiemtesten uitgevoerd waarbij enkele soorten gekweekt op dit substraat zijn vergeleken met exemplaren verkregen uit gangbare teelten. De voorlopige resultaten geven aan dat sommige soorten daadwerkelijk beter presteren op het nieuwe substraat. Zodra de soorten die het meest geschikt zijn voor dit type teelt zijn geïdentificeerd, zal men het project afsluiten met het telen van een batch van die specifieke plant. De producten zijn dan bedoeld voor openbare plantsoenen in de stad.

Bron: Università di Pisa


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven