plannen en ambities nieuwe CEO Dümmen Orange Hugo Noordhoek Hegt

Van 'spaghetti-netwerk' naar gestructureerde business units

Tholen - Per 1 januari dit jaar is Hugo Noordhoek Hegt aangesteld als nieuwe CEO van Dümmen Orange. Hij neemt daarmee het stokje over van Biense Visser, die op de achtergrond als lid van de RvC nog wel actief blijft. Het smeden van één bedrijf uit 15 bedrijven, het behalen van een marktaandeel van +25% in de tien grootste siergewassen, het op poten zetten van een nieuwe R&D-faciliteit en het verkrijgen van een groter marktaandeel in Azië zijn de voornaamste punten op de agenda.

Noordhoek Hegt (1961) werkte 17 jaar lang in verschillende managementfuncties bij Akzo Nobel in Azië en de VS. In 2004 stapte hij over naar de Zwitserse inktproducent Sicpa, een jaar later ging hij aan de slag bij het Duitse bedrijf Siegwerk Druckfarben. Na 12 jaar verliet hij het bedrijf om als directeur aan de slag te gaan bij de startende onderneming Fintech Foundry. Ook was hij medeoprichter van X-Infex B.V. Ervaring in de agrarische sector heeft hij niet, maar de combinatie van zijn ervaring met het consolideren van bedrijven met zijn internationale ervaring, was voor Dümmen Orange de reden om hem aan te stellen.

Integratie
Sinds de oprichting van Dümmen Orange in 2015 heeft men 15 verschillende bedrijven overgenomen, wat interne uitdagingen met zich meebrengt. "Voornamelijk familiebedrijven zijn bij Dümmen Orange gekomen en bij het werken met zoveel verschillende bedrijfsstructuren is het belangrijk om duidelijkheid te scheppen, niet alleen voor onze collega's, maar ook voor onze klanten". De eerste bestuurlijke stap was daarom om het 'spaghetti-netwerk' om te vormen tot een vijftal business units. "We hebben business units gecreëerd die verantwoordelijk zijn voor één van de vijf sectoren, namelijk eenjarigen, vaste planten en potplanten, snijbloemen, tropicals, bollen en Quickplug. Elke unit heeft een eigen business manager en die kan vrijelijk zijn gang gaan, want zo'n 90% van onze kwekers en klanten past in een unit".

Deze aanpassing in de organisatie is nu bijna twee maanden 'live' en Noordhoek Hegt is blij met de veranderingen die het teweeg brengt. "We hebben een zeer goede start gemaakt in 2020 en de nieuwe structuur blijkt goed te werken; niet alleen binnen Dümmen Orange, ook door onze klanten en stakeholders.

Investeringen
Dümmen Orange is momenteel de grootste veredelaar en vermeerderaar ter wereld, maar om dat te blijven is er werk aan de winkel. "We streven naar een marktaandeel van 25 procent of meer in de tien grootste siergewassen", vertelt Noordhoek Hegt. "In een aantal gewassen hebben we dat al bereikt, in andere nog niet. Met de grote investering in onze nieuwe Breeding Technology Center (BTC) hopen we deze doelstellingen spoedig te halen".

In november 2018 is de bouw van het Breeding Technology Center (BTC) gestart. Dit nieuwe centrum zal alle technische faciliteiten op het gebied van veredeling en selectie centraliseren. Het wordt 's werelds grootste laboratorium voor planten- en bloemenonderzoek en opent officieel zijn deuren op 27 mei 2020.

Hoe zit het met de ROI (Return On Investment)?
Met het BTC is een investering van 12 miljoen euro gemoeid, die vooral mogelijk wordt gemaakt door investeerder BC Partners. "Dankzij deze investering, en niet te vergeten onze Elite-locatie in Rheinberg (Duitsland), zijn we in staat om het bedrijf naar een hoger plan te tillen. We hebben veel geïnvesteerd en hebben ook een lening bij de bank. Al met al is er veel geld in deze projecten gestoken en net als bij elk ander groot project duurt het enige tijd voordat je de investering kunt terugverdienen. We maken echter winst en in 2023 moeten we onze leningen hebben afgelost. We doen het op dit moment financieel gezien goed, maar wel moeten we nog meer winst maken. We zijn ervan overtuigd dat het BTC ons daar bij zal gaan helpen".

Staan er nog meer overnames op de agenda?
Volgens de nieuwe directeur is Dümmen Orange altijd op zoek naar groei, maar organische groei bij de vijf business units heeft prioriteit . "Ten eerste moeten deze units soepel opereren. Daarnaast, als die mogelijkheden zich voordoen, sluiten we niet uit ook in de toekomst nog overnames te doen."

Azië als groeimarkt
Een markt waarin Dümmen Orange wil groeien is Azië, met name voor wat betreft tropische planten, potplanten en snijbloemen. Dümmen Orange heeft al een grote orchideeënkwekerij in Taiwan en heeft ook marktaandeel opgebouwd in Japan en China. Volgens Noordhoek Hegt is er veel groeipotentieel. "De markten in deze regio groeien veel sneller dan in Europa. Veel mensen verhuizen naar de stad en de lonen stijgen. Over een paar jaar zal China de VS als supermacht overnemen, aangezien 20 procent van de wereldmarkt zich in China bevindt. Meer geld betekent meer bloemen en planten en omdat de Chinezen vooral in appartementen in de steden wonen, worden potplanten en snijbloemen steeds belangrijker".

Bovendien investeert de overheid in China steeds meer in het verfraaien van de steden met bloemen en planten. Veel steden in China gebruiken de Singapore-tuinen als voorbeeld. In mei 2019 ondertekenden Dümmen Orange en Gardens by the Bay een Memorandum of Understanding, een intentiecontract om de bestaande samenwerking verder uit te bouwen.

 

Voor meer informatie:
Dümmen Orange
www.dummenorange.com

Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven