Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Column Herman Bessels

"Nederland, waar is de regie?"

"In N70, het natuurbeschermingsjaar 1970, was de informatie met betrekking tot stikstof waar we het nu over hebben al bekend. Zie de rapporten over de vergrassing van de Strabrechtse Heide en De Peel uit 1968/1970. Wat vreemd dat ‘we’ nu plotseling in de stress schieten, varkensboeren uitkopen en bouwprojecten stil leggen", constateert architect Herman Bessels in deze column die eerder verscheen in het Vakblad Voedingsindustrie.


Herman Bessels

"Besteed het subsidiegeld én het geld dat we vernietigen door sloop aan goede gaswassers. Het effect is gelijk of groter, mét behoud van goede gebouwen en gezonde bedrijven. Is het doel niet ‘duurzaam worden’? Helaas, de overheid kiest een andere weg: goedlopende bedrijven slopen en milieuonvriendelijk bouwpuin genereren. Op naar de CO2 winst.

Met veel subsidie worden er zonne-energieparken gebouwd. Op landbouwgrond.  Zoals het park in Wilp, op 35 ha perfecte landbouwgrond langs de A1. De A1 ligt op een dijk van 5 km, oost–west georiënteerd, met een prachtig zuid-talud; de ideale plek voor zonnepanelen. Maar dáár gaat Rijkswaterstaat voor veel geld gras knippen.

Bij dezelfde A1, de oorspronkelijke dijk werd in 1970 gemaakt met opgespoten zand, leggen we nu de verbredingswerkzaamheden stil. Waarom? Omdat het gerecyclede hoogzand dat nu wordt aangebracht vuiler is dan het 100% zuiver opgespoten zand. Bij de Pfas regeling is het niet toegestaan minder schone grond te gebruiken als hoogzand dan het aanwezige materiaal. Hoe de berm van een snelweg er chemisch uitziet, ach, daar hebben we het niet over. Bij Kootwijk groeien strooizoutminnende planten in de berm.

Intussen gaan er weer een aantal bouwbedrijven failliet omdat er van de ene op de andere dag een beslissing in het kader van duurzaamheid wordt doorgedrukt. Niemand heeft het over duurzaamheid in relatie tot het menselijk kapitaal.

Hoewel ik vind dat de boeren en bouwers gelijk hebben, gaat hun manier van protesteren mij te ver. En toch: wat Harry en zijn Potter-genootschap in Den Haag doen c.q. niet doen of te laat doen, doet mij vele malen meer de haren ten berge reizen. Nu paniekvoetbal, terwijl we in N70, 50 jaar geleden, al wisten wat er speelde.

Bron: Vakblad Voedingsindustrie

Voor meer informatie:
Herman Bessels
Bessels architekten & ingenieurs B.V.
Domineestraat 10
7391GG Twello
Tel: 0571 - 27 56 97
hbessels@bessels.com
www.bessels.com

Publicatiedatum: