Sierteelt grootste exportgroeier Turkije

Volgens de Turkish Exporters' Assembly (TIM) is de export van sierplanten vorig jaar het hardst gegroeid van alle exportproducten. Nederland is de belangrijkste exportmarkt voor Turkse bloemen.

De sierteeltsector in Turkije heeft zijn export in januari met 30,5% zien stijgen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. He land exporteert naar 46 landen. Deze stijging was de hoogste proportionele stijging in vergelijking met andere sectoren.

In januari exporteerde Turkije voor € 10,2 mln aan sierplanten en -producten. Slechts vijf jaar geleden was dit aantal € 6,4 mln. Dit betekent dat de export van de sector de afgelopen vijf jaar met 72,8% is gestegen. Het exportvolume van sierplanten en -producten bedroeg in januari 4.589 ton.

De meest geëxporteerde subgroep was potplanten met een waarde van € 6,7 mln, gevolgd door snijbloemen met € 3,2 mln, zeewierbloemen en boomtakken met € 225.000 en bloembollen met € 3.875.

Nederland grootste importeur van Turkse bloemen
Nederland importeerde € 2,4 mln aan sierplanten uit Turkije, wat een stijging is van 40,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Azerbeidzjan was goed voor een import van € 1,5 mln wat neerkomt op een stijging van 16,8%. Oezbekistan was met € 1,4 mln de derde grootste importeur van Turkse bloemen. In januari 2019 was er geen export van sierplanten naar Oezbekistan. Duitsland importeerde voor € 1,2 mln en Turkmenistan voor € 1,1 mln.

In de eerste maand van het jaar exporteerde Turkije sierplanten en -producten naar 46 landen. Naast Oezbekistan heeft Turkije in januari jl. ook sierplanten en -producten geëxporteerd naar o.a. Kazachstan, Montenegro, Kirgizië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Marokko, Noorwegen en Israël.

Portugal, Algerije, Zuid-Afrika, België, Egypte en Servië, die eerder Turkse sierplanten importeerden, importeerden afgelopen januari echter niet.

Antalya
In januari steeg de export vanuit de stad Antalya met 12,9% waardoor het ter waarde van € 4,3 mln aan sierplanten en -producten exporteerde.

Antalya wordt gevolgd door Izmir met € 1,6 mln aan export, Bursa met € 850.000 en Adana met € 480.000. In totaal hebben 22 steden in Turkije in dezelfde maand sierplanten en -producten geëxporteerd.

Bron: AA


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven