Jan Hoogewoning:

"Veel kansen in Vietnam als je de telers haalbare technologieën kunt bieden"

Op zijn veertiende begon Jan Hoogewoning met het kweken van viooltjes in de kas en op zijn negentiende had hij er al weer genoeg van. Wonend in Thailand is hij inmiddels al vele jaren met de tuinbouw in Zuidoost-Azië versmolten en momenteel heeft Vietnam in het bijzonder zijn belangstelling.

"De vraag naar kennis is groot, de mentaliteit is goed en er zijn goede exportmogelijkheden", weet Jan. Hij helpt telers met het implementeren van irrigatie- en klimaatoplossingen van Ridder. Daarnaast is hij actief in de sierteelt met de producten van Anthura en Interplant Roses.

Kansen in de markt
Jan is deze week in Vietnam voor de HortEx Vietnam Exhibition, die van 26-28 februari wordt gehouden in de SECC in Ho Chi Minh City. De Vietnamese markt biedt veel mogelijkheden, zo vertelt Jan. "Het is een triest herkomstverhaal, maar door de geschiedenis van Vietnam is de bevolkingsopbouw van het land uniek. Er is geen sprake van vergrijzing van de bevolking en de middenklasse groeit jaar na jaar. De Vietnamese middenklasse is de snelst groeiende in Zuidoost-Azië. Hierdoor staat zowel de productie van gezonde voeding als sierteelt in de belangstelling, omdat het besteedbaar inkomen stijgt."

Handelskansen
Dan zijn er nog de mogelijkheden voor Vietnam als exportland. Vietnam zelf heeft bijna 100 miljoen inwoners en kan een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening van Zuidoost-Azië. Vietnam heeft de ambitie om het "groeiende hart" van Zuidoost-Azië te worden. Daarnaast heeft Vietnam onlangs ook een vrijhandelsovereenkomst met de EU ondertekend, dat nog meer exportmogelijkheden zal bieden. Nu al exporteert Vietnam zijn groenten en fruit naar meer dan 60 landen wereldwijd. 

De langdurige handelsoorlog tussen de VS en China biedt verdere mogelijkheden voor Vietnam als productieland van technische hardware. Een aantal bedrijven heeft al besloten nieuwe fabrieken in Vietnam te vestigen. "China mag dan wel de infrastructuur hebben, Vietnam is als productieland stabieler."

Het land is bovendien tuinbouw-minded en de vraag naar kennis is groot. "Afgelopen oktober, tijdens de kick-off meeting van de HortEx beurs in de tuinbouwregio Da Lat, moesten er continu extra stoelen in de hal worden geplaatst. Je krijgt goede vragen en we zien dat telers echt vooruit willen".

Complete klimaatoplossingen
Maar waaruit bestaat die vooruitgaan nu eigenlijk? De hightech markt in Vietnam is beperkt, zegt Jan. "Je ziet dat grote bedrijven als Hasfarm werken met volledig controleerbare kassen. Deze bedrijven werken met de nieuwste high-tech oplossingen. Ze verbeteren hiermee hun efficiëntie en kwaliteit en kunnen dit soort investeringen dus ook doorberekenen in de uiteindelijke prijs van de producten die ze verkopen".

Bij Hasfarm leverde Ridder oplossingen voor klimaat- en irrigatiebeheersing. "We hebben er onze irrigatieoplossing Ridder FertiMiX-Go geleverd. Dit fertigatiesysteem is in staat om een specifieker voedingsstoffenmengsel samen te stellen en garandeert een meer consistente, geautomatiseerde bemesting van het gewas. Dat is een grote stap vooruit, want de kwaliteit en de productie zullen sterk verbeteren, terwijl de kosten van water, meststoffen en het risico op menselijke fouten afnemen."

"Maar", relativeert Jan ook direct, "er zijn niet zoveel bedrijven zoals Hasfarm. Er zijn maar een handvol high-tech glazen kassen in heel Vietnam. De sector bestaat uit talloze kleinere tuinbouwbedrijven die ongeveer een halve hectare beslaan. Als je daar dure technologie installeert, is dat een aanzienlijke investering voor de teler. Daarom moet je opnieuw nadenken over wat je toegevoegde waarde is."

Apparatuur voor 'kleine' telers
Om deze reden heeft Ridder een speciale serie apparatuur en oplossingen ontwikkeld die zijn aangepast aan de behoeften van kleinschalige telers; systemen die een eerste investering vereisen, maar die kunnen worden uitgebreid met extra functionaliteit en capaciteit naarmate de teler 'groeit' en meer geld verdient.

"Bij het ontwerp van deze apparatuur besteden we veel aandacht aan de situatie van de eindgebruiker; de systemen moesten eenvoudig te bedienen zijn, en intuïtief en via de cloud op een mobiel apparaat bediend kunnen worden. Voor veel kwekers is dit al de eerste stap in het automatiseren van hun productie.

De echte meerwaarde van de systemen van Ridder ligt in het feit dat ze kunnen worden uitgebreid en alleen die functionaliteiten hebben die de teler echt wil hebben. Dus als je geen scherm of ventilatie hebt, hoef je niet te investeren in een besturing die ook schermen of ventilatoren kan aansturen."

"Onlangs vertelde een teler me dat hij op reis was naar Europa en hij kreeg een e-mail voor de levering van planten aan Hanoi binnen 4 dagen. Hij beantwoordde de e-mail onmiddellijk en nam zijn smartphone om de app te openen die het klimaat in zijn kas kan regelen. Hij zei dat hij de temperatuur moest aanpassen om de planten te laten wennen aan het koudere klimaat in Hanoi. Dat kon hij doen met onze HortiMaX-Go! app", geeft Jan als voorbeeld van de digitaliseringsmarkt.

Markt op een keerpunt
Jan ziet grote kansen op de Vietnamese markt. "De markt is in ontwikkeling en staat op een keerpunt. Vijf jaar geleden zagen we bijvoorbeeld veel bamboekassen. Deze verdwijnen in hoog tempo. Met behulp van de overheid, die de telers steunt en ook de import van technologie stimuleert, onderzoeken telers welke investeringen voor hen geschikt zijn. Door de klimaatomstandigheden in het land zijn veel telers gedwongen om in warme en vochtige omstandigheden te blijven werken met gewasbeschermingsmiddelen als ze het hele jaar door willen leveren, maar met een aantal technische oplossingen kunnen ze meer, duurzamere en kwalitatief betere producten bieden".

Maar ook het feit dat de Vietnamese markt nog in de kinderschoenen staat, speelt hierbij een rol. In de tuinbouw bijvoorbeeld zijn nogal wat spelers actief met beperkte technische kennis. "We zien bijvoorbeeld dat een installatie kapot gaat omdat bepaalde technische kennis niet aanwezig is, of ze hebben voor een bepaalde installatie de verkeerde aandrijfsystemen gebruikt. Dat biedt ons ook weer kansen, omdat we inmiddels meer dan 2.000 Ridder-aandrijfsystemen in Vietnam in bedrijf hebben en dus een naam hebben hoog te houden".

Haalbare techniek
Haalbare techniek is waar het om gaat, besluit Jan. "Een scherminstallatie of goed ventilatiesysteem is voor veel kwekers hier misschien te hoog gegrepen. Dat moet je begrijpen om succesvol te zijn op de Vietnamese markt. Er zijn een paar hightech bedrijven die geïnteresseerd zijn in zeer technische onderwerpen, maar het grootste deel van de markt is meer geïnteresseerd in kleinschaligere oplossingen die hen op korte termijn voordelen bieden. Dit omvat het toegankelijk maken van de techniek in hun eigen taal, zodat eventuele barrières verdwijnen. Het vinden van de juiste technologie die past bij de kweker, dat is waar het om gaat, en hen helpen om er het beste van te maken."

Voor meer informatie:   
Ridder
info@ridder.com    
www.ridder.com 

 




HortEx Vietnam
www.hortex-vietnam.com


Publicatiedatum:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven