Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evenement KoppertWednesday

Partners met de natuur: een goed huwelijk of toch niet?

Wat is het partnerschap dat we met de natuur hebben - is het een huwelijk of kunnen we beter uit elkaar gaan? Dat was de vraag die aan het panel werd gesteld tijdens KoppertWednesday, het evenement dat Koppert Biological Systems tijdens de Fruit Logistica week organiseerde. Moderator Maren Schoormans gaf het woord aan het panel én aan het publiek. Er waren ruim 200 mensen aanwezig.

De leden van het panel waren Hidde Boersma, Martien Lankester, Bruno Villa & Peter Maes. Ze geven uiteraard allemaal om de toekomst van de planeet, maar hebben wel verschillende standpunten als het gaat om verduurzaming.


Hidde Boersma, Peter Maes, Bruno Villa & Martien Lankester namen deel aan de paneldiscussie.

Intensiveren
Hidde Boersma maakte zich zorgen over de toekomst van de planeet, besloot actie te ondernemen en schreef een manifest: Ecomodernisme. Ecomodernisme is een nieuwe groene beweging die de menselijke ontwikkeling wil loskoppelen van de natuur op een manier die onorthodox lijkt: intensieve landbouw, kernenergie en verstedelijking. Hidde: "Laten we ruimte maken voor de natuur. Neem de natuur niet mee om energie, voedsel, etc. te produceren. Maar intensifieer de huidige ruimte die wordt gebruikt. Zo is het genoeg."

Biologisch
Martien Lankester is de uitvoerend directeur van de Avalon Foundation. In 1991 leidde de behoefte aan steun in de Midden- Europese landen tot de oprichting van de Avalon Foundation. Deze internationale non-profit organisatie promoot specifiek de biologische landbouw, agro-biodiversiteit en duurzame plattelandsontwikkeling in MOE-landen en daarbuiten. Het voert projecten uit op basis van lokale behoeften en ideeën, waarbij lokale specialisten worden betrokken en opgeleid.


Henry Oosthoek, 42 jaar lang directeur bij Koppert, hield tijdens de presentatie op woensdag eveneens een toespraak.

Nul residu
Bruno Vila is een tomatenkweker uit Perpignan en voorzitter van de telersvereniging Rougeline. Rougeline groepeert verschillende coöperaties en telers in Zuid-Frankrijk, die tomaten, komkommers, courgettes, paprika's, aardbeien, frambozen, sla, kiwi's en asperges telen in kassen (350 ha) en in de vollegrond.

Als groep zetten zij zich in voor het creëren van producten die beantwoorden aan de marktvraag en die duurzaam zijn. Een interessant voorbeeld is het nul-residu etiket waarvoor ze nu in de Franse supermarkten een uitstekende prijs krijgen. Daarna, tijdens de paneldiscussie, legde hij uit waarom en hoe ze dit konden realiseren.

Kijken naar de natuur zelf
De bedoeling van Koppert Biological Systems was om de sector te laten nadenken over de kwetsbaarheid van de aarde en ons er voorzichtig mee te laten omgaan. "Alle antwoorden voor een veilige teelt en voedselzekerheid liggen in de natuur zelf", aldus Peter Maes, Director Corporate Marketing bij Koppert Biological Systems. "De macht om verandering te beïnvloeden ligt bij de maatschappij en de consumenten zelf."

Kwetsbaarheid
Meer dan 200 personen verzamelden zich in het Ellington hotel. Na wat drinken en eten begon de discussie. Maren begon met de quiz van Mentimeter om iedereen zich op zijn gemak te laten voelen bij het gesprek, en sommige ideeën werden beloond met een applaus. Alexandra Kastelein, Event Manager van Koppert Biological Systems: "De avond was zeker een succes."

 

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
communication@koppert.nl

Publicatiedatum: