Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koen Brabander (PB tec) over private equity tijdens Agro Business Club Westland

“Als ik nu terugkijk zouden wij het weer doen”

Tholen – Sinds december 2018 heeft investeringsmaatschappij Victus een meerderheidsbelang in PB tec. Daarmee is het Westlandse bedrijf inmiddels ruim een jaar ervaringsdeskundige als het over het binnenhalen van privaat vermogen gaat, want dat is in gewoon Nederlands waar private equity voor staat.

Gisteren tijdens een bijeenkomst van de Agro Business Club Westland in het spiksplinternieuwe pand van de tuinbouwtoeleverancier pal aan de snelweg A20 deelde Koen Brabander zijn ervaringen.

Bekijk hier de fotoreportage.


Koen Brabander aan het woord

“Lang hebben we de belletjes met aanbiedingen van investeerders met privaat vermogen afgewimpeld omdat we dachten dat het niet nodig was”, vertelde Koen ten overstaan van zo’n zestig toehoorders uit de AGF, de glastuinbouw en de aanverwante financiële wereld. “Groeien ging ook zonder, want we hebben tien overnames gedaan zonder privaat vermogen. De laatste in dat rijtje was de overname van Armada, een Canadese onderaannemer die wij overnamen eind 2018.”

Due diligence moeilijk maar leerzaam
Toen was het proces om in zee te gaan met uiteindelijk investeringsmaatschappij Victus wel al gaande. “Dat was een proces van ongeveer een jaar, waarbij ik vooral de due diligence, het volledig verplicht laten doorlichten van ons bedrijf, destijds als vervelend en ongemakkelijk heb ervaren. Dat wil overigens niet zeggen dat ik die stap zou afraden, integendeel. Het is ook heel leerzaam en nodig om elkaar als bedrijf en investeerder goed te leren kennen.”

“Neem de duurste adviseur”
Eén van de tips die Koen de ondernemers in de zaal meegaf was om een ‘zo duur mogelijke adviseur’ in de arm te nemen. Waarom? “Omdat zo’n adviseur een reputatie heeft te verdedigen die hij of zij met de jaren heeft opgebouwd. Een goede reputatie is veel waard en dus kan een adviseur die bij een overname door een private equity-partij betrokken is zich geen miskleun veroorloven. Zij zullen dan ook zeer kritisch naar je verhaal luisteren en je dwingen goed naar jezelf te kijken. Alleen dat proces is het geld al waard.”

Bijkomtijd remt groei
Zonder privaat vermogen lukte het zoals Koen al aangaf ook om overnames te doen en te groeien. “Maar na elke stap hadden we vervolgens ook tijd nodig om even financieel bij te komen en dat is als je continu wil blijven groeien wel een beperkende factor. Net als de organisatie in ons bedrijf op een gegeven moment een beperkende factor bleek, terwijl de partijen die wij overnamen vooral bedrijven bleken met ‘problemen’. Mooi om te doen, maar ook lastig. Liever dan ‘probleemgevallen’ redden wil je namelijk bedrijven die er goed voorstaan en die uit sterkte verder willen groeien overnemen.”

Gelegen pal aan de A20 werkt PB tec aan haar naamsbekendheid. “Ondanks onze groei bleken wij gek genoeg helemaal niet zo bekend. Ik vond 270.000 views per maand op Facebook veel, maar dat viel toch wel mee is mij verteld. Daarom zetten we nu in onze marketing vooral op die naamsbekendheid in, gericht op het binnenhalen van personeel.”

Aan de knoppen gebleven
Na het instappen van Victus nam PB tec afgelopen november Power Plants over en werd ook een nieuw pand gebouwd, waarvan de officiële opening nog moet plaatsvinden. “We groeien elk jaar met vijftig procent”, vertelde Koen. “We presteren dus gewoon goed en dat maakt dat wij ook zeker de befaamde knoppen om aan te kunnen draaien in de bedrijfsvoering niet kwijt zijn. Daar vrees je ergens natuurlijk wel voor, maar ondanks een bredere directie, is daar helemaal geen sprake van.”

Die bredere directie hield ook in dat de organisatie niet meer zo ‘plat’ kon blijven als voorheen. Eveneens een vrees van ondernemers. “Ook van ons”, erkende Koen. “Maar inmiddels blijkt het alleen maar goed te zijn dat we geprofessionaliseerd hebben. En de organisatie, die is nog steeds niet heel hiërarchisch.”’

Geen onbeperkte beurs
Kleven er dan geen nadelen aan private equity? “Ja, zo ben ik er inmiddels wel achter dat financiering regelen soms haast wel sneller lijkt te gaan zonder investeringsmaatschappij aan je zijde dan met. Je komt opeens in een ander financieel hoekje terecht met alle voordelen (extra cash) maar ook ‘nadelen’ die erbij komen kijken.

Extra cash is er, maar het gevoel dat je een onbeperkte beurs hebt, dat is zeker niet zo. Voor 95 procent moet je het alsnog gewoon zelf doen. Toch zou ik, als ik nu na ruim een jaar terugkijk, de stap samen met Mark en Paul weer zetten, ja. Je moet het zien als pokeren.

Als je een speler met een stevige 'stack' bent, ben je sterk. Als er dan iemand naast je komt zitten die jouw spelletje niet zo goed beheerst maar wel graag met jou wil meespelen, dan word je 'big stack'. Met de juiste visie en een duidelijk doel is dan heel erg veel mogelijk."   

Agro Business Club Westland
Koen deed zijn verhaal tijdens de eerste editie van de Agro Business Club Westland van 2020. De opkomst was met zo’n zestig man groot. De organisatie hoopt die positieve opkomst dit jaar voort te zetten. 

Naast het praktijkverhaal van Koen en PB tec mochten ook Lonneke Arntz van Avaxa Debt Advisors en Leonard van Loon en Jelmer Methorst van NPM Capital over de ontwikkelingen in de financieringsmarkt vertellen. Daarover in latere artikelen meer.

Geborreld werd er ook. Daarvan in deze reportage de foto’s.

Voor meer informatie:
PB tec
www.pb-tec.com
info@pb-tec.com