Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Schaarste aan rozen in aanloop naar Valentijn zorgt voor hogere middenprijs

Royal FloraHolland is tevreden over de aanvoer van het product Roos in de aanloop naar Valentijnsdag. Guido Vollebregt, productmanager Roos van Royal FloraHolland: "In totaal zijn in de dagen voor Valentijn al ruim 152 miljoen stelen rozen verhandeld via de marktplaats van Royal FloraHolland. Dit zijn ruim 9% minder stelen in vergelijking met vorig jaar. Dit komt doordat het in Kenia erg veel geregend heeft in de afgelopen periode. 

De schaarste heeft geleid tot een hogere middenprijs, de totale middenprijs steeg namelijk met ruim 10% en de middenprijs vanuit Kenia steeg zelfs met een kleine 20% ten opzichte van vorig jaar." De omzet bij Royal FloraHolland voor de productgroep Roos is nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met vorig jaar.

Nederlandse kweker profiteert van schaarste
Royal FloraHolland krijgt rozen aangevoerd vanuit drie grote productiegebieden, dit zijn: Kenia, Nederland en Ethiopië. De omzetverdeling is Kenia 40%, Nederland 39% en Ethiopië 21%. Het aantal stuks dat er vanuit Nederland aangevoerd wordt, is gelijk in vergelijking met vorig jaar. Nederlandse kwekers profiteren van de schaarste op de markt, ondanks dat het een iets ander segment rozen teelt. Nederlandse rozenkwekers krijgen een kleine 3% hogere middenprijs in vergelijking met vorig jaar.

Aanvoer vanuit Kenia en Ethiopië
Vanuit Kenia zijn er door de vele regenval in combinatie met minder zonuren 22% minder stelen aangevoerd. In tegenstelling tot het slechte weer in Kenia, heeft buurland Ethiopië, juist te maken gehad met uitzonderlijk groeizaam weer voor de tijd van het jaar. In Ethiopië is het normaal gesproken te koud in aanloop naar de Valentijn om echt grote volumes aan te voeren. Hogere temperaturen resulteerden in circa 5% meer aangevoerde stelen. Door de schaarste aan rozen op de markt kregen kwekers uit Ethiopië ruim 11% hogere prijzen voor hun rozen.

bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum: