"Het gewas-kasklimaatmodel: productie optimaliseren wordt een spel"

Binnen de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research is een model ontwikkeld dat het kasklimaat koppelt aan de groei en ontwikkeling van gewassen. Een voorproefje van het klimaatmodel KASPRO is te vinden in de educatieve tool Kassim, dat online beschikbaar is.

Het gecombineerde model koppelt het kasklimaat en de regulering daarvan (CO2, licht, vochtigheid, schermen en verwarming) aan de groei van verschillende hoogwaardige gewassen, zoals tomaat en komkommer. Dit complexe geïntegreerde systeem stelt ons in staat om ‘virtueel’ meerdere (complexe) effecten op de ontwikkeling en productie van gewassen te analyseren: kasconstructie en afdekmaterialen, verlichtingssystemen, klimaatbeheer, gewasdichtheid en vruchtbaarheid. De volgende stappen zullen zijn in de richting van een beschrijving van de effecten van extreme klimaatomstandigheden, plagen en ziekten, LED's en afdekmateriaal op ontwikkeling en groei.

Adaptive Greenhouse Design
Een andere belangrijke toepassing is het zogenaamde adaptive greenhouse. "In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn High-Tec-kassen niet de ideale onmiddellijke oplossing voor elke uithoek van de wereld. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het lokale klimaat, de gewenste gewassen, de beschikbaarheid en kwaliteit van bodem en water, de lokale economie, arbeid en wetgeving.

Het ontwerpen van een kas is een complexe beslissing, waarbij zelfs de keuze van een kasdek een verhaal op zich is (nader toegelicht in Kaskieswijzer). Maar elke gemaakte keuze zal gevolgen hebben voor de productie van uw teeltsysteem, en dat kan worden geanalyseerd met het Intkam + KASPRO-model", deelt WUR.

Bron: Wageningen University & Research


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven