teeltadvies Koppert

Luizen onderin rozengewas de baas

Het wegvallen van het middel Tafari maakt de geïntegreerde bestrijding in een rozengewas lastiger. Er moeten keuzes gemaakt worden tussen de overige selectieve luismiddelen die allemaal wel een negatief effect hebben op één of meerdere bestrijders, waardoor spint, witte vlieg of trips weer meer ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Zo min mogelijk chemische luisbestrijding toepassen, is een must voor de totale geïntegreerde gewasbescherming.

Een 100% bestrijding met het inzetten van biologie redden we in de rozenteelt helaas nog niet. Wel wordt het aantal bespuitingen veel minder als natuurlijke vijanden van luizen ingezet worden. In een rozengewas komt vaak de aardappeltopluis voor. Dit is een vrij grote luis die zich makkelijk laat vallen als deze verstoord wordt. Hierdoor ontwikkelt de luis zich onderin het gewas verder en zijn zij op deze plek moeilijk te bestrijden met chemie. Na drie weken zitten de luizen na een bespuiting vaak weer bovenin het gewas met als gevolg dat er weer gespoten moet worden.

Eenvoudig beide producten uitzetten
Luizen onderin het gewas zijn goed aan te pakken met de galmug Aphidoletes aphidimyza, sluipwespen Praon volucre en Aphidius ervi. Door onderin het gewas de druk van luis weg te nemen, zijn minder bespuitingen nodig. Jaarrond kunnen de sluipwespen en de galmuggen uitgezet worden. Nu het licht weer toeneemt, is dit een uitstekende tijd om te starten met wekelijks inzetten van Aphiscout en Aphidend. Deze bestrijders leveren een grote bijdrage aan de luisbestrijding en vestigen zich ook in het gewas waardoor later in het seizoen de ingezette strategie bijgesteld kan worden. Het is heel eenvoudig om beide producten uit te zetten in de kas. Je draait de dop open of haalt deze eraf. Leg het flesje Aphidend neer in het gewas en hang de koker Aphiscout op met de sticker die zich op de koker bevindt. Zowel de galmug als de sluipwespen gaan beide zelf actief opzoek naar luizen.


Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: 010-5140444
Fax: 010-5115203
www.koppert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven