Göran Basjes, Kordes Rosen over Con Amore:

Nieuwe rode roos heeft minder licht en gewasbescherming nodig

Rood is een belangrijke kleur bij snijrozen en daarom is de belangstelling voor nieuwe of verbeterde rassen groot. Dit geldt ook voor de nieuwe rode rozenvariëteit Kordes Rosen. Deze werd geïntroduceerd in 2018 en wordt nu echt opgepikt door de markt. Na een aantal jaren op een Nederlandse kwekerij te zijn uitgeprobeerd, worden er nu meer van geteeld en wordt de variëteit ook in Rusland, Oekraïne en Italië gekweekt. "De combinatie van de traditionele bloei en kleur en het feit dat op licht en beschermingsmiddelen kan worden bespaard, trekt de aandacht van veel telers", vertelt Göran Basjes van Kordes Rosen.


Göran Basjes en Wilhelm-Alexander Kordes van Kordes Rosen tijdens de IPM Essen 2020 waar ze Con Amore voor de derde keer presenteerden.

Na vele jaren van veredelen en testen bracht Kordes Rosen in 2018 de nieuwe variëteit Con Amore op de markt. De Nederlandse rozenteler Van der Hulst is vanaf het begin begonnen met de teelt van deze variëteit en heeft onlangs besloten om het areaal hiervan uit te breiden. "Bij de teelt merkte hij al snel dat het ras goed presteert onder een lagere lichtintensiteit dan de meeste andere rode rozen op de markt." Ook andere telers lijken het op te merken. "De telers die nu Con Amore telen, telen het onder 7.000 tot 10.000 lux, in plaats van 15.000 lux die de meeste rode rozen nodig hebben."

Daarnaast voegt Basjes toe dat ook het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is afgenomen. "Telers hoeven niet wekelijks tegen meeldauw te spuiten."

Naast de standaardkenmerken van deze bloem, die een grote bloemgrootte heeft, een donker fluwelen kleur met donkergroen blad, een vaasleven van 14 dagen en een steellengte van 60 tot 80 cm, maken de teeltkenmerken het tot een zeer interessante variëteit om te telen.


Con Amore in de kas van Dümmen Orange.

Daarom ziet Basjes de vraag toenemen en niet alleen binnen Europa. Om voldoende planten beschikbaar te hebben, hebben ze de hoeveelheid planten die ze kweken in de kas van Dümmen Orange in De Kwakel opgeschaald. "Op dit moment worden er 90.000 planten geteeld, wat zal resulteren in de beschikbaarheid van 120.000 te planten."


Kordes Rosen
Göran Basjes
Email: Basjes@kordes-rosen.com
www.kordes-rosen.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven