'Grower of the Week' bij Hamifleurs

Kijkje in de keuken bij LMC

Op 29 januari bracht Hamilfleura een bezoekje aan kwekerij Leen Middelburg Chrysanten (LMC), dat onderdeel is van de verkoopcoöperatie Zentoo Chrysanten. Sander en Edwin gaven een rondleiding en vertelden over het bedrijf. LMC is een echt familiebedrijf. Leen nam in 1972 de tomatenkwekerij over van zijn vader. Na een jaar werd de kwekerij omgebouwd tot een Chrysantenkwekerij. Inmiddels zit de derde generatie in het bedrijf en is het 11 hectare groot, verdeeld over 3 kassen. 

Het bedrijf teelt verschillende kleuren en rassen verdeeld over locaties in het Westland en Brabant waaronder de troschrysanten Haydar, Kennedy, Code Green, Copa, Softone en Fianna. 

De stekjes van de planten worden uit Afrika geïmporteerd en door een machine in de kas in de grond gezet. Per afdeling wordt er gezorgd voor het juiste klimaat (de herfst), zodat de chrysanten optimaal jaarrond kunnen groeien. Wanneer het gewas groot genoeg is, wordt de hoofdknop met de hand verwijderd, omdat deze eerder bloeit en zal zijn uitgebloeid wanneer de andere knoppen in bloei komen. 

Bij het oogsten van het gewas worden de chrysanten net boven de grond afgeknipt en vervolgens met de hand op de lopende band gelegd. De band loopt ondergronds door naar de schuur, waar de chrysanten worden gewogen, geknipt en gehoest door de machine. Wanneer een afdeling is geoogst, duurt het nog geen halve dag tot er weer nieuwe stekjes in staan en het proces weer van voor af aan begint.

Leen Middelburg Chrysanten is deze week de 'Grower of the Week'  bij Hamilfeurs.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven