Lokale productie is niet per se beter voor het klimaat

Mensen wereldwijd raken meer bezorgd over klimaatverandering: 8 op de 10 mensen zien klimaatverandering als een grote bedreiging voor hun land. Voedselproductie is verantwoordelijk voor een kwart van de broeikasgasuitstoot wereldwijd.

'Lokaal eten' is een aanbeveling die je vaak hoort, bijvoorbeeld vanuit de Verenigde Naties. Hoewel het intuïtief logisch lijkt, minder transport leidt immers tot minder uitstoot, is dit een van de meest misleidende adviezen, volgens Hannah Ritchie van de Universiteit van Oxford.

Klik hier voor een grotere versie.

Lokaal eten zou alleen een belangrijke impact hebben als transport verantwoordelijk was voor een groot deel van de voetafdruk van voedsel. Maar voor de meeste producten is dit niet het geval.

De broeikasgas-uitstoot van transport is maar een klein deel van de uitstoot die wordt veroorzaakt door voedselproductie en wat je eet is veel belangrijker dan waar het vandaan is gekomen.

Een onderzoek uit 2009 schatte bijvoorbeeld dat de import van Spaanse sla in het VK tijdens de wintermaanden resulteerde in drie tot acht keer minder uitstoot dan bij lokale productie. Hetzelfde geldt voor andere voedselproducten: tomaten die in Zweedse kassen worden geproduceerd gebruiken 10 keer meer energie als geïmporteerde tomaten uit Zuid-Europa waar ze in het seizoen waren.

Lees meer op Our World in Data


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven