‘Zie biodiversiteit niet als kostenpost’

Biodiversiteit is een van de thema’s binnen het Innovatiepact van Greenport West-Holland. Eveline Stilma van adviesbureau Innoplant begeleidt de Community of Practice over dit onderwerp, in opdracht van de Greenport en gefinancierd door Provincie Zuid-Holland.

Daarnaast start ze voor Glastuinbouw Nederland een project gericht op functionele biodiversiteit in en om de kas en vinden binnenkort gesprekken plaats met telers, zodat gericht onderzoek naar biodiversiteit kan plaatsvinden. “Het doel is: meer rendement door biodiversiteit.” 

Biodiversiteit is een breed thema en maatschappelijk zeer actueel. Hoe kan de glastuinbouw daar op inspelen? Door gericht gesprekken aan te gaan met telers en stakeholders over mogelijke kansen en risico’s kan onderzoek beter hierop aansluiten.

Door het verbinden van organisaties kan nieuw onderzoek mogelijk gemaakt worden vanuit Greenport West-Holland. Nieuw onderzoek kan gaan over bijvoorbeeld het doel van biodiversiteit (zoals plaagbestrijding of bestuiving), mogelijke externe effecten (zoals op gebied van imago en recreatie) en de verhouding tussen biodiversiteit en de specifieke locatie (bijvoorbeeld in de kas of in de slootkant). 

Stilma: “Nieuw onderzoek kan ook gaan over biodiversiteit die al voorkomt in de natuur, of die apart ontworpen zijn. Kern is dat altijd rekening wordt gehouden met de rentabiliteit van de telers in het gebied. Er wordt dus gezocht naar win-win situaties.”

Hoe is het kijken naar biodiversiteit door de jaren heen veranderd?
“Vroeger werd vooral gekeken naar functionele biodiversiteit in de kas. Nu gaan we ook kijken naar biodiversiteit rondom de kassen en de relatie tussen wat binnen en buiten de kas gebeurt.”

Is biodiversiteit dan geen kostenpost?
“Ja, biodiversiteit aanleggen kan geld kosten. Maar, er zijn ook voorbeelden dat je er juist geld mee kunt verdienen. Zoals het voorbeeld uit 2015 van twee tomatentelers bij functionele diversiteit in de kas: de ene ruimde na de teelt de hele kas, de andere liet telkens één rij planten staan, zodat natuurlijke vijanden kunnen overleven. De eerste bleek €7,00 per meter kwijt te zijn aan natuurlijke vijanden, de tweede €0,50. Die maatregelen raken de hele teeltwijze.  De teler die telkens één rij liet staan is daar inmiddels met spijt mee gestopt, omdat een middel dat hij nodig had voor het begin van de teelt niet meer is toegestaan.” 

Lees meer bij Greenport West-Holland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven