"Airmix kan hindering vocht- en lampwarmteafvoer voorkomen"

Schermdoeken worden veel gebruikt in de glastuinbouw. Ze leveren voor een lage investering veel energiebesparing, verkleinen temperatuurverschillen in de kas, voorkomen schimmelziekten en houden licht binnen of juist buiten. Dankzij Het Nieuwe Telen weten we dat de positieve effecten het grootst zijn als de schermen luchtdichter zijn en er geen kieren worden gebruikt.

Daardoor worden wel de afvoer van vocht en lampwarmte uit de kas gehinderd en kan de luchtcirculatie binnen het gewas gaan stagneren. Dit kan de verdamping en de CO2-toevoer hinderen. Peter van Weel: ”Een mechanisch ventilatiesysteem zoals de Airmix kan de genoemde problemen voorkomen. Daarvoor is het wel van belang dat de aansturing van de kleppen en de ventilator, waaruit de Airmix bestaat, op de juiste wijze worden aangestuurd.”


Airmix

EHG-subsidie
Van 2 maart tot en met 30 juni 2020 is het mogelijk om de EHG (Energie-efficiënte en hernieuwbare energie glastuinbouw) subsidie te verkrijgen op een investering in een luchtbehandelingssysteem waarmee energiezuinig kaslucht wordt ontvochtigd. De Airmix valt onder deze subsidie, waarmee 25% van de investeringskosten teruggekregen kunnen worden. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden.

Ervaringen
Er zijn wat ervaringen met de Airmix op een rij gezet. Zo ziet Aad Vreugdenhil (kwekerij Vreugdenberg, kalanchoë) dat “de Airmix veel besparingen geeft op energie en bestrijding.” Ferry Visser (Visser Chrysanten) geeft aan: “met Airmix is kieren verleden tijd.” 

HortiContact
Op de HortiContact (18-20 februari, Gorinchem) heeft Van der Ende dit jaar een stand (D104) in het teken van de Airmix. 

Voor meer informatie:
Van der Ende Groep
sales@vanderendegroep.nl
www.vanderendegroep.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven