Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrarisch Keurmerk Flexwonen geaccrediteerd

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen heeft van de Raad van Accreditatie het goede nieuws ontvangen dat het schema onder accreditatie kan worden toegepast. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit en veiligheid van tijdelijke huisvesting voor medewerkers op land- en tuinbouwbedrijven. “Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen kunnen onze ondernemers laten zien dat zij goede huisvesting een onderdeel vinden van goed ondernemerschap”, aldus Wim van den Boomen, portefeuillehouder Goed Ondernemerschap bij LTO Nederland.

Accreditatie bevestigt kwaliteit van het keurmerk
Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is medio 2019 gelanceerd. Het keurmerk waarborgt de kwaliteit van tijdelijke huisvesting. Dat het schema nu onder accreditatie kan worden toegepast, bevestigt de kwaliteit van het keurmerk. Als ondernemer toon je hiermee aan dat je goede en veilige huisvesting voor je werknemers gerealiseerd hebt. Dit kan het verschil maken voor het vinden en binden van nieuwe werknemers. Ook gemeenten juichen certificering van ondernemers en de waarborg van goede huisvesting toe. Inmiddels zijn al 65 agrarische ondernemers aangesloten.

Vertrouwen vanuit politiek
De Wet Aanpak Schijnconstructies eist dat het keurmerk onder het toezicht van de Raad van Accreditatie valt en voor 1 september 2020 geaccrediteerd dient te zijn. De eerste stap in het accreditatieschema is nu tijdens deze overgangsperiode gezet en verliep soepel en snel. “Van tevoren was ik gewaarschuwd dat de doorlooptijden van de Raad van Accreditatie lang waren”, aldus Peter Baltus, paritair projectleider, “maar het is mij alleszins meegevallen. De contacten waren prettig en de aangedragen verbeterpunten nuttig.” Alko Afman, Raad van Accreditatie: “de open en constructieve houding die ik heb ervaren bij alle betrokken partijen was tevens gunstig voor het kunnen afronden van de beoordeling.” Het vertrouwen dat het Agrarisch Keurmerk Flexwonen vanuit de politiek kreeg, blijkt tot dusver terecht gegund.


Foto: uitreiking eerste certificaat aan aardbeienteler Jan van Meer op 5 juni 2019 (foto: Willem Paterik)

Certificering voor komend seizoen
Met het Agrarisch Keurmerk Flexwonen toont een ondernemer in de land- en tuinbouw aan dat zijn huisvesting aan de hoge eisen voor veiligheid, hygiëne en wooncomfort voldoet. Gecertificeerde ondernemers mogen de huisvestingskosten inhouden tot maximaal 20% van het wettelijk minimum loon als er een geldende cao van toepassing is. Voor medewerkers die onder de cao glastuinbouw vallen, geldt dit voor medewerkers die een dienstverband hebben dat voor 1 januari 2020 is aangegaan. Overigens wordt op dit moment onderhandeld over een nieuwe cao glastuinbouw.

Alle huisvestingslocaties van een ondernemer worden bezocht door een van de drie onafhankelijke Certificerende Instellingen. Daarnaast vinden er af en toe onverwachte audits plaats. Leden van LTO en de aan LTO gelieerde organisaties krijgen een korting van 100 euro op de certificeringskosten. Meer informatie op www.werkgeverslijn.nl/flexwonen.

Het Agrarisch Keurmerk Flexwonen is een initiatief van LTO Nederland, de aangesloten regionale LTO organisaties, de gelieerde vaktechnische organisaties KAVB, NFO en Glastuinbouw Nederland en werknemersorganisaties CNV vakmensen en FNV agrarisch en groen en Colland Arbeidsmarkt.

Publicatiedatum: