Zwermen gaan nu naar Oeganda en Zuid-Soedan.

Kenia lijdt onder ergste sprinkhanenplaag in 70 jaar

De ergste uitbraak van woestijnsprinkhanenplaag in Kenia in 70 jaar bracht honderden miljoenen insecten uit Somalië en Ethiopië naar de Oost-Afrikaanse natie. Deze twee landen hebben in een kwart eeuw niet met zo'n plaag te maken gehad, waardoor landbouwgrond is vernietigd en een toch al kwetsbare regio met verwoestende honger wordt bedreigd.

Wanneer het in maart begint te regenen waardoor nieuwe vegetatie zich zal ontwikkelen in een groot deel van de regio, kunnen de aantallen zich snel voortplantende sprinkhanen 500 keer groter worden voordat het drogere weer in juni hun verspreiding zal terugdringen, zeiden de Verenigde Naties.

"We moeten onmiddellijk handelen", zei David Phiri van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, toen donateurs op drie uur rijden in de hoofdstad van Kenia, Nairobi, bijeenkwamen.

Ongeveer € 64 mln is nodig om het spuiten van pesticiden vanuit de lucht op te voeren, de enige effectieve manier om ze te bestrijden, zei de VN. Dat zal niet gemakkelijk zijn, zeker niet in Somalië, waar delen van het land in de greep zijn van extremistische groeperingen.

Zelfs een kleine zwerm insecten kan op één dag een hoeveelheid voedsel consumeren die genoeg zou zijn voor 35.000 mensen, zei Jens Laerke van het humanitaire kantoor van de VN in Genève. Ongeveer 70.000 hectare land in Kenia wordt al geteisterd. Een enkele zwerm kan tot 150 miljoen sprinkhanen per km2 landbouwgrond bevatten, een gebied ter grootte van bijna 250 voetbalvelden. Een bijzonder grote zwerm in het noordoosten van Kenia was 60 km lang en 40 km breed.

Met de wind mee kunnen de sprinkhanen tot 150 km in één dag afleggen. Ze zijn nu op weg naar Oeganda en het kwetsbare Zuid-Soedan, waar bijna de helft van de bevolking toch al honger lijdt als gevolg van de burgeroorlog. Oeganda heeft sinds de jaren zestig van de vorige eeuw niet meer zo'n uitbraak meegemaakt en is nu al alert.

Het Ethiopische ministerie van Landbouw maakte vrijdag bekend dat de voortdurende sprinkhaneninvasie in de woestijn de afgelopen maanden meer dan 65.000 hectare land in verschillende delen van Ethiopië heeft aangetast.

Onder de 65.000 hectare land dat werd getroffen door de zwermen woestijnsprinkhanen, is zo'n 58.628 hectare van het land verlost van de gevaarlijke plaag, vertelde Zebdios Selato, directeur plantengezondheidszorg van het Ethiopische ministerie van Landbouw, aan de lokale media.

Bron: theguardian.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven