Hoe een plant aan de verdrinkingsdood ontsnapt

Overstromingen door klimaatverandering bedreigen niet alleen de mens maar ook de plant. De meeste planten verdrinken dan, maar sommige planten weten hoe ze in 'survivalmodus' moeten gaan om te overleven. Jonge doctor Sjon Hartman bestudeerde hoe planten dat doen en licht zijn bevindingen toe. 

De planten die een overlevingsmechanisme hebben krijgen een signaal van het hormoon ethyleen, op het moment dat zij onder water komen te staan. Tussen het ethyleen-signaal en het moment dat een plant dit signaal herkent en zijn adem inhoudt, zit nog een hele rij aan schakels op moleculair- en celniveau die een kettingreactie veroorzaken. Als één van die schakels ontbreekt, gaat de plant alsnog dood.

Inteelt
Dat niet alle gewassen aan de verdrinkingsdood ontkomen heeft te maken met het optimaliseren van gewassen. Als voorbeeld noemt Hartman de tomaat. "We hebben jarenlang de tomaat veredeld door te selecteren op bijvoorbeeld de grootte van de vrucht, de roodheid."

Het op deze manier 'verbeteren' van een plant kan ertoe leiden dat andere, minder zichtbare eigenschappen verloren gaan. "Het is eigenlijk een vorm van inteelt." Zoals dus de moleculaire kettingreactie die ertoe leidt dat planten een overstroming kunnen overleven. Dat was bij de tomaat het geval, omdat een voorouder van de plant wél zo'n pad had.

Bron: NPO 1, Dr Kelder en Co

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven