Sweet Home Roses klaar om de tuinrozenmarkt te veroveren

Noorwegen als springplank naar de wereld

Een lang verhaal dat eigenlijk vrij kort is en waarvan het einde nog lang niet in zicht is. Het is het verhaal van de tuinrozen met de naam Sweet Home Roses van Roses Forever. Veredelaar Rosa Eskelund is ongeveer 15 jaar geleden begonnen met het veredelen van deze variëteit en toonde de eerste bloemen in 2012 tijdens de IPM Essen. In 2014 bracht ze de eerste serie op de markt en na opgepikt te zijn door een grote Noorse tuinrozenketen werd de variëteit steeds populairder in Scandinavië. "Nu is het tijd voor de rest van Europa en de wereld", zegt Rosa.


Veredelaar Rosa Eskelund met een van de Noorse kwekers die voor de Noorse keten Hageland bloemen teelt

Even geduld
Na vele jaren te hebben geïnvesteerd in het veredelings- en selectieproces van Sweet Home Roses, was Rosa klaar om de eerste variëteiten te presenteren tijdens de IPM Essen in Duitsland in 2012. "We hadden slechts zes planten in verschillende kleuren bij onze stand, maar ze vielen al vrij snel in het oog van een Noorse tuinrozenketen. Ze stonden te popelen om de variëteit te verkopen in hun winkels, maar ik legde uit dat het nog steeds een beetje tijd zou kosten om het te leveren, aangezien de productietijd van rozen met kale wortels 2 jaar is. Gelukkig waren ze bereid om te wachten."

In augustus 2014 is een Deense vollegrondkweker begonnen met het enten van de rozen en in november 2016 heeft hij de eerste bloemen geleverd aan een Noorse kweker, die ze in het voorjaar van 2017 in de kas heeft opgepot en geplant. De rozen werden onmiddellijk te koop aangeboden via de verschillende ketens in Noorwegen. De kwekers waren verrast door de vraag. "Ze moesten direct de aantallen voor de volgende seizoenen verdubbelen."


Sweet Home Roses in potten

De vleugels spreiden
In de loop der jaren is het assortiment uitgebreid tot 10 variëteiten. Inmiddels zijn de Sweet Home Roses al vier jaar beschikbaar op de Noorse markt en hebben ze een vaste plaats op de markt veroverd. Daarom is Rosa op zoek naar nieuwe markten om haar variëteiten te introduceren. "We zijn op zoek naar grotere glastuinders in verschillende landen, idealiter zouden we in elk land één grote kweker willen hebben." 

Waarom zou je deze variëteit kweken?
"Voor de klant brengen de rozen in deze serie direct een zomerse sfeer op hun terras of in hun tuin. Ze zijn van nature compact en dus zeer geschikt voor in potten en perken. Bovendien bloeit hij het hele seizoen lang met gevulde bloemen in sterke kleuren en omdat ze winterhard zijn, kan men er nog vele jaren van genieten."


Voor de telers maken de korte kweektijd na het oppotten van de duurzame bloemen en de compactheid het een interessant gewas om te telen. "In 7-8 weken zijn ze klaar om te worden geleverd aan de tuincentra. In warmere kassen kunnen de Sweet Home Roses 5-6 weken na het oppotten worden geoogst. Op deze manier hebben telers meer cycli per jaar." Daarnaast is er ook point of sale (POS)-materiaal beschikbaar.

Klik hier voor de catalogus van Sweet Home Roses.


"Sweet Home Roses zijn al vier jaar een hit in Noorwegen. De bloemen creëren al vroeg in het jaar een zomergevoel, omdat ze bloeien voordat de normale tuinrozen in bloei staan."

IPM Essen 2020
Roses Forever zal ook dit jaar weer op de IPM Essen staan en dit jaar is de stand te vinden in Hal 1 Stand 1D34.

Voor meer informatie:
Roses Forever
Rosa Eskelund
+45 51 57 19 90
re@roses-forever.com
www.roses-forever.com

 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven