EnergieEvent Zuidoost-Nederland en Vlaanderen

"Grote belangstelling voor weg naar duurzame toekomst glastuinbouw"

De zorgen van de Nederlandse glastuinbouwondernemers over de verhoogde ODE-heffing werden even geparkeerd, afgelopen woensdag in Venlo. De enorme belangstelling voor het EnergieEvent ZuidoostNederland en Vlaanderen, een initiatief van Kas als Energiebron en Glitch, toonde aan dat ondernemers in deze regio oog hebben voor een duurzame toekomst.

Kennisdeling is het kernwoord in de transitie naar een toekomst waarin fossiele energie wordt vervangen door duurzame opties. Met de samenwerking van de onderzoeks- en innovatieprogramma’s Kas als Energiebron en Glitch werd al een helder signaal afgegeven. Gebruikmaken van elkaars kennis en ervaring is de meest efficiënte weg richting het beoogde einddoel.

Dat geldt ook voor telers die de eerste stappen richting fossielvrij inmiddels hebben gezet, onder andere door hun betrokkenheid bij proeven en praktijkonderzoek. Tijdens het EnergieEvent Zuidoost Nederland en Vlaanderen werden resultaten gedeeld van projecten die het afgelopen jaar zijn uitgevoerd vanuit genoemde onderzoeksprogramma’s.

Naar fossielvrij
Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland opende de middag. Uiteraard benoemde hij kort de ODE-problematiek, waar hij zich de afgelopen maanden zeer intensief mee bezig heeft gehouden. Maar hij keek ook strijdbaar vooruit: “Ik ben in de overtuiging dat de toekomst van de glastuinbouw in Nederland en Vlaanderen ligt in fossielvrij.”


Sjaak van der Tak, voorzitter Glastuinbouw Nederland in Brightbox Venlo tijdens het EnergieEvent

Dat gevoel overheerste ook bij de ruim honderd deelnemers aan het EnergieEvent, die zich met grote interesse lieten informeren over de uiteenlopende projecten en onderzoeken. Zij konden een keuze maken uit twaalf onderwerpen, die in drie workshoprondes werden gepresenteerd. Het aanbod varieerde van minder bekende warmtestromen in de kas en verschillende typen schermen tot LED in hogedraad komkommer en verrood licht in de slateelt op water.

Met succes vervolgen
Veel belangstelling was er voor de lezingen over het onderzoek naar de grenswaarden van rookgassen uit de WKK, de mogelijkheden van aquathermie, efficiënt ontvochtigen en duurzame tomatenteelt met LED’s. Maar de aanwezige telers en energiespecialisten lieten zich tevens graag bijpraten over onderzoeksprojecten die het afgelopen jaar in diverse vakbladen al de revue hebben gepasseerd.

Zoals: toekomstige CO2-voorziening, hulpmiddelen bij Het Nieuwe Telen, komkommerteelt in de Winterlichtkas en Het Nieuwe Telen in aardbei. Er zal nog heel wat water door de Maas stromen voor al deze projecten gangbaar zijn op glastuinbouwbedrijven in de regio Zuidoost-Nederland en Vlaanderen. Feit is wel dat veel seinen op groen staan om de ingezette koers met succes te vervolgen. Op de websites van Kas als Energiebron en Gltich kunnen de diverse projecten ook in 2020 adequaat worden gevolgd.

Bron: GLITCH


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven