Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
PLA-schaarste rem op verduurzaming met biologisch tuinbouwgaren

“Een goede grondstof, dat wil iedereen”

Tholen – Weg van plastic is de tendens en niet alleen in de glastuinbouw. In steeds meer sectoren zoekt men naar nieuwe grondstoffen om te verduurzamen. In de kas is dat bijvoorbeeld volledig biologisch afbreekbaar tuinbouwgaren gemaakt van PLA, een plantsuiker uit zetmeel van maisplanten.

Lankhorst Yarns timmert met hun Elite Bio Twine hard aan de weg en behaalde onlangs nog het OK Compost-certificaat. Maar nu het zo goed gaat met PLA, is er schaarste opgetreden in de grondstoffenmarkt. “In steeds meer sectoren ontdekt men de grondstof en dat remt momenteel de groei”, vertelt Joris van Calcar van Lankhorst Yarns.


Begin december ontving Joris het certificaat van certificeringsinstantie TÜV Austria. De certificering is vijf jaar geldig en zal op alle producten en relevante bijbehorende documenten komen te staan. Daarmee kunnen telers aantonen dat hun gewasafval inclusief het tuinbouwgaren volledig biologisch afbreekbaar / composteerbaar is.

Industrieel composteren mogelijk
“In feite wordt momenteel buiten onze schuld om de kraan een flink stuk dichtgedraaid waardoor de levering van de grondstof niet meer zo stabiel is als voorheen. Dat is lastig, zeker nu steeds meer telers bij ons aankloppen om biologisch tuinbouwgaren te gaan gebruiken. De resultaten, zowel in testen als in de praktijk bij diverse telers, zijn namelijk goed. En met het OK Compost certificaat kunnen we nu aantonen dat het touw volledig biologisch afbreekbaar is in een industrieel composteringsproces.”

Productontwikkeling gaat door
Het succes is momenteel dus ook een valkuil geworden. Maar Joris ziet er ook de positieve kanten van in. “Het is ook menseigen om als iets goed gaat, stil te blijven zitten. Nu wordt iedereen door externe factoren waarop ze geen invloed kunnen hebben, weer uitgedaagd op zoek te gaan naar nieuwe grondstoffen en technieken. Op zich is dat helemaal niet verkeerd.”


Afhankelijk van de wens van de teler en het soort gewas, zijn er touwtjes in verschillende diktes beschikbaar.

Groeimarkt
Datzelfde ziet Joris bijvoorbeeld ook gebeuren in de verpakkingsindustrie. Ook daar wordt steeds meer afstand gedaan van plastic. Als voorbeeld noemt Joris koffiebekertjes van PLA. “Het voordeel van ons relatief dunne touw ten opzichte van zo’n bekertje van PLA is echter dat de compostering van ons touw veel makkelijker en sneller is. Wel is het voor ons tuinbouwgaren nog veel belangrijker dat de grondstoffen goed zijn. De hele teelt hangt er namelijk letterlijk vanaf.”

Composteerbaar tuinbouwgaren blijft hoe dan ook een groeimarkt, is Joris overtuigd. “Over een paar jaar is plastic tuinbouwgaren echt verleden tijd, zeker als je ziet dat China nu bijvoorbeeld heeft besloten alle eenmalig gebruik van plastic producten gaat verbieden. En zelfs in landen zoals Canada, waar telen met minder plastic nog minder een issue is dan hier in Europa, zie je beweging. Wij gaan er binnenkort een grote proef doen met ons touw op haken.”

Voor meer informatie:
Lankhorst Yarns
www.lankhorstyarns.com  
info@lankhorstyarns.com