Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update mancozeb EU renewal proces

Aangezien er de voorbije maanden vele berichten zijn verschenen over de vernieuwing van de actieve stof mancozeb als gewasbeschermingsmiddel licht UPL, als leider van de European Mancozeb Task Force (EU MTF) en één van de aanvragers voor de vernieuwing van de toelating van de werkzame stof, de huidige stand van zaken toe. 

Mancozeb is een belangrijke actieve stof voor de landbouw in Europa. Onder glas is er geen toelating, met uitzondering van de bedekte teelt van chrysanten en bloemisterijgewassen. Oorspronkelijk stond de expiratiedatum voor mancozeb op 31 januari 2019. Omdat de beoordeling nog lopende is werd een eerste één-jarige verlenging toegekend tot 31 januari 2020 en recent, op 27 november 2019, werd opnieuw een één-jarige verlenging toegekend, tot 31 januari 2021.

Via een bezwaarmotie waarover op 19 december 2019 positief gestemd is, heeft het Europees Parlement aan de EU Commissie gevraagd om dit verlengingsbesluit voor mancozeb te heroverwegen en de oorspronkelijke expiratiedatum van 31 januari 2020 aan te houden.

Vanuit de EU MTF wenst UPL te benadrukken dat de voorgestelde verlengingstermijn een gevolg is van het niet-afronden van de beoordeling, iets wat gebeurt bij de meeste werkzame stoffen. Wij verwachten dan ook dat de EU commissie bij het besluit tot uitstel van de vernieuwing van de actieve stof mancozeb blijft, teneinde alle gegevens beschikbaar te hebben om tot een weloverwogen besluit te komen. UPL verwacht op z’n vroegst in Q3 2020 een EU besluit over de vernieuwing van de actieve stof mancozeb.

In het seizoen 2020 zijn er dus geen veranderingen of wijzigingen te verwachten in de toelatingen van mancozeb-bevattende gewasbeschermingsmiddelen in Nederland.

Alle benodigde studies en vragen voor de vernieuwing van mancozeb zijn door de European Mancozeb Task Force ingediend en beantwoord. UPL verwacht dan ook dat de EU-besluitvorming uiteindelijk zal leiden tot een vernieuwing van deze essentiële actieve stof mancozeb voor de Europese landbouw.

 

Voor meer informatie m.b.t. (de toepassingen van) mancozeb surft u naar https://nl.uplonline.com/ 

Publicatiedatum: