“bewustwording over belang goed gietwater en waterkwaliteit in België stijgt”

Waterwijs de rest van het jaar tegemoet

Tholen – Afgelopen dinsdag 21 januari was de allereerste jaarlijkse editie van het Waterwijs-evenement georganiseerd door het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver. Zo aan het begin van het jaar een uitgelezen moment om bij waterbeheer in de tuinbouw stil te staan. Zoet water wordt namelijk schaars als gevolg van de klimaatverandering en zelfs ’s winters zijn daarvan de effecten merkbaar.

“Hoe bufferen we hoge intensiteit regenval in de winter en zorgen we dat het water in de periode van lange droogte in de zomer beschikbaar is. Dat geeft uitdagingen om het water goed te houden”, vertelt Roy Imming van Agrozone. Hij was net als zo’n honderd glas- en vollegrondsgroententelers aanwezig op het evenement dat werd aangevangen met, voor wie wilde, een bezoek aan een bioreactor voor zuivering van drainagewater.

Bewustwording
Daarna werd door gastspreker Patrick Willems, ‘water- en klimaatprofessor’ aan de Katholieke Universiteit Leuven, stilgestaan bij de impact van klimaatverandering en deelden onderzoekers algemene praktijkoplossingen voor efficiënt waterbeheer. Dat laatste deed ook Roy. “Ook in België zie je de bewustwording toenemen over het belang van water in de teelt. We hebben veel vragen gehad over filtratie en ozonbehandeling van water. Wat daarbij opvalt, is dat wat betreft nullozing de focus in België nog meer ligt op meststoffen en stikstof en minder op gewasbeschermingsmiddelen in het water, al gaat het wel die kant op.”


Patrick Willems deelde voorafgaand aan het event alvast een geactualiseerd overzicht van het neerslagtekort in Vlaanderen. "Wij zijn op goede weg, maar nog lang niet voldoende om volgende droogte aan te kunnen ...", stelde hij.

Al het water recirculeren, dat is uiteindelijk waar het naartoe gaat. In navolging van Nederland ligt in België ook steeds meer de nadruk op het water in de kas in plaats van enkel het water dat de kas uit gaat. “Met de huidige stand van de techniek is het uitstekend mogelijk om water volledig her te gebruiken en bovendien de waterkwaliteit goed te houden. De successen die wij bijvoorbeeld behalen met ozonbehandeling van water in Nederland waaien nu ook over naar België en Duitsland.”

Goed voorbeeld doet volgen
Ook een rondleiding door de nieuwe kassen op het Proefstation was optioneel onderdeel van het programma. Roy liep ook even een rondje. “Wat mij opviel, is dat in alle drie de kasafdelingen er bij sla op water gewerkt wordt met zandfilters en actief kool erachter. Dat doen ze in België al jaren maar dit kan ook met ozon. 

Aan ons dus de uitdaging de sector daarvan te overtuigen. De wil is er en wij kunnen goede resultaten overleggen. Als de proefstations eenmaal overstag zijn, zie je dat van daaruit ook steeds meer commerciële praktijktelers volgen. Zij zijn immers allemaal op zoek naar een grotere en kwalitatief betere oogst en zuurstofrijk water komt dan altijd om de hoek kijken.”


Een greep uit de aanwezige stands. Voor alle standhouders, kijk hier.

Kijk hier het programma van de Waterwijsdag terug.

Fotocredits: Roy Imming, Agrozone

Voor meer informatie:
Agrozone
www.agrozone.nl
info@agrozone.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven