Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Over wat diffuus licht ‘doet’ op het gewas

Diffuus licht wordt veel besproken in de tuinbouwwereld. Veel nieuwe kassen worden uitgerust met diffuus glas, met seizoensgebonden coatings, of andere middelen om te zorgen dat het licht dat de kas binnen komt diffuus wordt. Maar wat zijn nu precies de voordelen van diffuus licht? Op een avond georganiseerd door Ludvig Svensson sprak Silke Hemming van Wageningen University Research over de voordelen van diffuus licht in de kas.


Silke Hemming, Wageningen University & Research

Wat is diffuus licht?
Allereerst om een goed beeld te krijgen van wat diffuus licht kan betekenen voor de teelt moet men weten wat diffuus licht is. “Diffuus licht is de verdeling van het licht”, zegt Silke. “Wanneer de zon direct op de kas schijnt, dan komt het licht ook op directe wijze binnen, meer gefocust.

Diffuus licht is licht dat van alle kanten de kas binnen komt, wanneer het bewolkt is bijvoorbeeld is het licht diffuus, alleen is dan wel de intensiteit van het licht minder. Daarnaast wil je als teler natuurlijk niet afhankelijk zijn van het weer, dus zet je schermen, seizoensgebonden coatings of andere materialen in om het licht diffuus te maken.”

Wat zijn de effecten van diffuus licht?
Nu we weten wat diffuus licht is, wat zijn de effecten er van op de teelt? Allereerst stelt Silke vast dat het onderzoek dat is uitgevoerd de effecten van dezelfde hoeveelheid diffuus licht en direct licht betreft. “Er was een onderzoek van een promovendus die in de tomatenteelt keek naar de verschillende factoren die diffuus licht effectief maken”, zegt Silke.

“Daar kwamen verschillende aspecten bij terug, zoals horizontale lichtverdeling, verticale lichtverdeling, fotosynthese capaciteit van het gewas en de aanpassing van de morfologie van de plant. Door deze effecten moeten telers dus op een andere manier leren telen met diffuus licht.”

Uit het onderzoek bleek dat diffuus licht op al deze aspecten een effect had. Diffuus licht had als gevolg betere horizontale en verticale lichtverdeling, waardoor het bladerdek gemiddeld genomen meer licht onderschept. “Dit heeft dan weer als gevolg dat de fotosynthesecapaciteit hoger ligt in het bladerdek bij diffuus licht dan bij direct licht”, aldus Silke.

“In een komkommergewas hebben wij metingen gedaan van de kasluchttemperatuur en er zat geen verschil in tussen direct of diffuus licht, want het gaat om dezelfde lichtintensiteit. Maar in de planttemperatuur zat wel een verschil. Vooral midden op de dag was de planttemperatuur in de de afdeling met direct licht hoger dan in de afdeling met diffuus licht. De planten op de diffuse afdeling waren ook minder gestrest.”

Al deze effecten van diffuus licht resulteren in goede gevolgen voor de teelt. “Wij zien dat bij een hogere lichtverspreiding in tomaat meer opbrengst het resultaat is”, zegt Silke. “Daarnaast zien we dat bij potplantproeven de planten sneller groeien en sneller een hogere biomassa produceren, maar dat ze nog steeds wel van goeie kwaliteit zijn.”

Wel een hogere intensiteit?
Toch was er de resterende vraag: stel dat ik diffuus licht heb, maar de intensiteit van het licht wel verhoog? “Om dit te testen, zijn er twee teeltconcepten opgezet”, zegt Silke. “In concept één wordt meer licht toegelaten, een grotere temperatuurintegratie aangehouden en ook wordt een hoger vochtgehalte aangehouden.

In concept twee werd alles nog eens verder opgeschroefd: nog hogere intensiteit, temperatuurintegratie en vochtgehalte.” De resultaten? “Bij concept één werden veelal positieve ontwikkelingen gezien, betere kwaliteit, betere groei, etc. Concept twee bleek de grens toch te overschrijden en het effect was averechts.”

Voor meer informatie:
Ludvig Svensson BV
www.ludvigsvensson.com 

Publicatiedatum: