Harry Beijer kijkt verder dan schaalvergroting alleen:

"Ook samenwerking of keuze voor nichteteelt groeikans voor telers"

Door de telers in de regio Arnhem-Nijmegen is het jaar afgetrapt met een traditionele nieuwsjaarsreceptie van Greenport Arnhem-Nijmegen. Daarop mocht teler Harry Beijer, actief in glastuinbouwgebied NEXTgarden in Bergerden, speechen. "Naast schaalvergroting is ook een franchise-achtige samenwerking of de keuze voor een nicheteelt een groeiscenario", vertelde Harry, zo blijkt uit het verslag van de receptie.

Verduurzamingskansen
Voor alle bedrijven geldt verder dat de kosten van arbeid en energie belangrijke uitdagingen voor 2020 zullen geven, vertelde Harry verder. Op het vlak van energie is in Bergerden gekozen voor een hout gestookte biomassa installatie die zowel warmte als elektra zal leveren. De bouw hiervan is inmiddels begonnen.

Harry gaf in zijn toekomstvisie nog meer mogelijkheden om te verduurzamen. Mogelijk kan de warmte van de biomassa centrale of WKK in de zomer in de ondergrond opgeslagen worden, zodat diezelfde warmte in de winter weer voor de tuinbouw beschikbaar is, stelde hij. En het winnen van CO2 uit de rookgassen van de houtcentrale ziet Harry ook als grote kans. Om die kansen goed te benutten, blijft actieve betrokkenheid van de overheid/gemeente Lingewaard van cruciaal belang.

Jaarverslag
Op de nieuwjaarsreceptie werd ook het jaarverslag van het Glastuinbouwpact van 2019 voor iedereen beschikbaar.

Coördinator, Radboud Vorage, gaf een korte toelichting over de resultaten van afgelopen jaar. In Arnhem-Nijmegen worden met ondersteuning van Greenport Gelderland veel innovatieve activiteiten en projecten gerealiseerd. In de periode 2018-2019 zijn 9 projecten opgezet met een waarde van bijna 470.000 euro. Vanuit Greenport Gelderland werd 160.000 euro subsidie beschikbaar gesteld. 

Ook ging Radboud Vorage in op de activiteiten die al gepland zijn voor begin 2020. In januari gaat de training Motiverend en Resultaatgericht Leidinggeven van start met deelnemers uit Arnhem-Nijmegen en Bommelerwaard. Ook zullen er trainingen zijn over slimme en veilige gewasbeschermingstechnieken en knaagdierbestrijding.

Winterversie Kom in de Kas in voorbereiding
Tijdens Kom in de Kas is er wederom een ‘werkplein’ dat bezoekers de kansen op een mooie baan in de tuinbouw laat zien. Ook zullen er activiteiten met het Ondernemers Werkplein georganiseerd worden om werkzoekenden een kans op een mooie baan te geven.

Tenslotte vroeg één van de aanwezige tuinders aandacht voor het idee van een winterversie van Kom in de Kas. Kwekers kunnen dan in november hun winterproducten aan het publiek in de gemeente Lingewaard laten zien. De voorbereidingen voor dit evenement zijn inmiddels gestart.

Lees hier het hele jaarverslag. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven