Eerste lokale vorst van deze winter gemeten

Voor het eerst deze winter is de temperatuur op een officieel meetpunt gedaald tot beneden -5 graden. In Maastricht werd het -5,1 graden. Daarmee is de eerste lokale matige vorst een feit.

De laatste keer dat het ergens in ons land matig vroor was op 31 januari 2019 in het zuidoosten en uiterste noordoosten. In Nieuw Beerta (Oost-Groningen) werd het toen -9,0 graden.

Eerste matige vorst bijna twee maanden later dan gebruikelijk
Dat de temperatuur vandaag lokaal voor het eerst dit seizoen onder -5 graden daalde, is later dan gebruikelijk. Normaal vriest het eind november of begin december voor het eerst matig.

Toch kan het in Nederland nog veel eerder matig vriezen. Het vroegte-record staat op 7 oktober 1912. In Winterswijk werd die dag een minimumtemperatuur van -5,7 graden gemeten. Er is nog nooit een winterseizoen geweest waarin het nergens matig vroor.

Normaal drie tot negentien keer matige vorst
Gemiddeld komt het in het oosten en noordoosten jaarlijks op zeventien tot negentien dagen tot matige vorst en in het midden en oosten dertien keer. In het westen wijzen de thermometers normaal op zeven tot tien dagen een temperatuur van -5,1 graden of lager aan. In Vlissingen komt matige vorst het minst vaak voor. Vanwege de invloed van de zee vriest het daar slechts op drie dagen matig.

Bron: Weeronline


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven