Rob ten Have, Ten Have Plants over PARperfect

“Stabielere afzet is nu mogelijk dankzij preciezere sturing”

Tholen - “Het gebruik van een stuk of acht schermen lijkt misschien nodig om een optimum te kunnen bereiken. Dat is natuurlijk geen optie. Maar … Ik heb nu een mooie schermoplossing, wat dat toch wel heel dicht benadert,” aldus Rob ten Have van Ten Have Plant. Hij sprak woensdagavond een volle zaal siertelers toe. Rob was gevraagd om een eerlijk verhaal te houden over zijn ervaringen met PARperfect. “Het is zeker een eerlijk verhaal, al lijkt het wel een verkooppraatje,” lacht Rob.


Rob ten Have, Ten Have Plants

Bart Bakker, Ludvig Svensson, legt eerst in een notendop het principe van PARperfect uit. “Met PARperfect is het schermniveau in de kas traploos te sturen, van 20 tot 100%, net als een lichtdimmer. Op basis van de intensiteit van de zoninstraling wordt de positie van de schermen continu aangepast. Hierdoor wordt het lichtniveau op gewasniveau constant gehouden onafhankelijk van het seizoen en/of het moment van de dag.”

De zaal loopt vol. Het werd een volle bak.

In het concept wordt uitgegaan van een combinatie van schermen, minimaal twee. Het onderste scherm is het Harmony PARperfect klimaatscherm. De hoge diffusiteit van PARperfect zorgt ervoor dat het licht gelijkmatig over de planten wordt verdeeld. Hierdoor krijgt het gewas steeds de juiste instraling.

PARperfect is volgens Ludvig Svensson ideaal voor alle teelten die in de zomer geschermd moeten worden tegen de te felle zon. Het bijzondere daarbij is dat, dankzij de zeer hoge diffusiteit van het PARperfect scherm, de lichtverdeling op gewasniveau optimaal is. Iedere plant krijgt net zoveel licht. Dit variabele schermen gebeurt op basis van een PAR-lichtregeling in de klimaatcomputer.

Het concept is tijdens GreenTech 2019 gelanceerd. Rob ten Have van Ten Have Plants en Jos Verboom van Kwekerij Verboom waren snel overtuigd. Inmiddels kunnen zij uit ervaring spreken. En dat is een positief verhaal.Ervaringsdeskundigen
Rob ten Have heeft mee gedaan met het project met de Crop Observer. Daar hoort het gebruik van een PAR-meter bij. “Ik heb daar veel van geleerd. Het gaf me goed inzicht in een gewenst optimum. De PAR-meter is onderdeel van de klimaatcomputer.”

Rob laat de gegevens van MeteoRadar uitlezen door zijn klimaatcomputer. Deze stelt dan automatisch het scherm in. “De schermoplossing PARperfect is preciezer dan ik dacht. En dat is fijn. Natuurlijk verwacht je dat. Zo is het gecommuniceerd. Anderzijds is het ook wel een beetje een sprong in het diepe want PARperfect is immers gloednieuw.”

Rob is nu in staat om de afzet stabieler (dus beter) te plannen. “In de zomer, als het warm is, hoeft het helemaal niet zo hard te gaan. Ik heb liever mooie producten als het kouder wordt en/of er minder licht is. Dat is gunstiger. En dat kan nu. Dat is fijn.”

Ook Jos Verboom kreeg de microfoon. Hij combineert het Harmony PARperfect onderscherm (hoog diffuus) met een Harmony schermdoek. Ludvig Svensson maakte hier een film van:Hoogendoorn- of Priva-workshop
Na deze presentaties werden 90 telers opgesplitst. Kevin de Kok van Priva en René Beerkens van Hoogendoorn organiseerden workshops over PARperfect en het gebruik daarvan met ‘hun’ klimaatcomputer.


De aanwezigen kunnen terugblikken op een leerzame avond. Dat bleek wel uit de gerichte vragen. Hier krijgt Gert Benders het woord van de dagvoorzitter, Jeannette den Boer.

Voor meer informatie over PARperfect:
Ludvig Svensson
Bart Bakker 
T: 06 39 50 60 70
E: bart.bakker@ludvigsvensson.com

Hugo Plaisier
T: 06 55 39 82 02
E: hugo.plaisier@ludvigsvensson.com

www.ludvigsvensson.com


Ten Have Plant
Rob ten Have
Haagkamp 9
2675 SK Honselersdijk
T: 0174 627079
E: info@campanula.com
www.campanula.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven