Onderwijs ondersteunt telers met de stap naar Het Nieuwe Telen

Het project HNT: Gas erop! is bedoeld om telers een nieuwe impuls te geven op weg naar Het Nieuwe Telen (HNT) en de mindset op basis van kennis en kunde bij te stellen. Het project is een aanvraag vanuit het HAS-lectoraat Nieuwe Teeltsystemen van Jasper den Besten, mogelijk gemaakt door LNV en SIA (Stichting Innovatie Alliantie). Het gaat van start in januari 2020 en loopt tot eind december 2021.


Jasper den Besten, lector Nieuwe Teeltsystemen

Teeltmethode
Wat is Het Nieuwe Telen precies? Jasper: “Het Nieuwe Telen (HNT) is een teeltmethode gebaseerd op nieuwe inzichten in kasklimaat gecombineerd met een andere rol van de teler. Waar teeltstrategieën in het verleden met name zijn ingestoken op energiebesparing met een minimum aan technische investeringen, gaat HNT uit van de behoeften van de plant. Een plant in balans is een weerbaarder en beter producerend gewas. Dit vraagt niet alleen minder energie, maar levert ook een betere productkwaliteit met minder bestrijdingsmiddelen.”

Preventie
Het inzicht dat een plant in balans betere resultaten levert is op zich niet nieuw. Jasper: “Telers werken nu ook al met plantbalansen, maar met name om het resultaat achteraf te kunnen corrigeren. HNT gebruikt plantbalansen om op een strategische manier de teelt vooraf te kunnen sturen. De principes van HNT zijn dus gericht op preventie. Door slim te werken met schermen, ontvochtiging, verneveling en CO2 wordt niet alleen het teeltresultaat geoptimaliseerd maar ook energiebesparing gerealiseerd.”

Praktijkbedrijven
Ondanks een groot aanbod aan expertise, technologie en data, heeft HNT de afgelopen 10 jaar nog niet de vlucht genomen die verwacht werd. Dit project is gericht op het versnellen van de adoptie van HNT via het onderwijs.

Er is gekozen voor een praktijkgerichte aanpak van waarin toepassingen op praktijkbedrijven centraal staan. Onder meer aardbeienteler Rob van Enckevort is als praktijkbedrijf bij het project betrokken.

Studenten studeren af op deze bedrijven, bijgestaan door hun docenten en een onafhankelijk expertteam bestaande uit adviseurs en onderzoekers van WUR, Letsgrow, Delphy, Proeftuin Zwaagdijk/WorldHortiCenter, HAO/MBO en InHolland Business Research Studies. “Op die manier kunnen ook de telers verantwoord vervolgstappen zetten binnen het nieuwe telen,” aldus Jasper.

Lees hierover meer bij HAS Hogeschool


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven