Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter Hoogerbrugge (Kwekerij Hoogerbrugge) wil duidelijkheid

"Wij willen tomaten telen en niet over bestemmingsplannen steggelen"

Tholen - Pieter Hoogerbrugge en zijn broer Erik van Kwekerij Hoogerbrugge telen tomaten in Lepelstraat. De laatste jaren gaat er tot hun grote spijt echter ook veel energie zitten in 'gedoe' over bestemmingsplannen. Op 9 januari sprak hij daarom de gemeenteraad van Bergen op Zoom toe om tot een definitieve oplossing te komen.

Sinds 1995 is de kwekerij in Lepelstraat gevestigd. De gronden die het bedrijf destijds aankocht, vielen binnen de gemeente Steenbergen en hadden, en dat is waar het om gaat, de bestemming glastuinbouw.

Dat hebben de gronden nog steeds, ook nadat het gebied in de bocht van de verlengde A4 (met als gevolg snelwegvuil op het kasdek) inmiddels onder verantwoordelijkheid van de gemeente Bergen op Zoom valt. 

Uitbreidingsplannen
Pieter en zijn broer willen graag uitbreiden, maar om voor hen onduidelijke redenen wordt de glastuinbouwbestemming in het voorontwerp en ontwerpbestemmingsplan 'Buitengebied Noord' telkens weggehaald. "Elke keer als ik op internet keek, was de bestemming 'glastuinbouw' verdwenen", vertelt Pieter.

In 2014 en 2015 voerden de broers en daarom een procedure over met de Raad van State (bekijk hier de uitspraak). Die tikte de gemeente op de vingers en eiste binnen 26 weken herstel van de historische rechten. 

Teleurgesteld
Inmiddels is het echter vijf jaar later en is er tot grote teleurstelling van Pieter en zijn broer nog niets veranderd. "Dat betekent dus dat de gemeente straks weer een bestemmingsplan gaat aannemen waarbij wij niets anders kunnen doen dan de Raad van State vragen om het (opnieuw) te schorsen", zo gaf Pieter tijdens het inspraakmoment aan. "Feitelijk zijn wij elkaar op die manier aan het werk aan het houden en als ondernemer heb ik daar grote moeite mee."

Vicieuze cirkel doorbreken
Pieter wil graag de vicieuze cirkel doorbreken. De oplossing is volgens hem simpel. "Het enige wat moet gebeuren, is dat de bestemming glastuinbouw en het bijbehorende bouwblok op de plankaart correct wordt aangegeven conform de situatie zoals die historisch was. Daarmee wordt tevens invulling gegeven aan de uitspraak van de Raad van State van 2015." 

In gesprek
Tegen BN De Stem liet de betrokken wethouder van de gemeente Bergen op Zoom weten graag op de uitnodiging van de broers om het bedrijf te bezoeken in te gaan. De ambtenaar stelt overigens wel dat in de ogen van de gemeente de uitspraak van de Raad van State in 2015 wel is opgevolgd. Een besluit over het bestemmingsplan is met een maand opgeschoven.