Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kwart belichtende tuinders aan top capaciteit energienet

Meer dan een kwart van de Nederlandse glastuinders die groeibelichting toepassen in de teelt geeft aan met het stroomverbruik aan de top van de capaciteit van het energienet te zitten. Dit blijkt uit een inventarisatie onder circa 440 Nederlandse- en Vlaamse glastuinders. Ongeveer 21% van de Vlaamse belichtende glastuinders geeft aan aan de top van de capaciteit van het energienet te zitten, zo blijkt uit de inventarisatie, uitgevoerd door AgriDirect in opdracht van Lohuis Lighting. 

Netbeheerders kunnen niet altijd meer aan de vraag naar stroom voldoen. Tuinders lopen veelal tegen dit capaciteitsprobleem aan bij uitbreiding of verduurzaming van het bedrijf, maar ook bij uitbreiding van belichting. Uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk is niet eenvoudig. Een structurele oplossing voor deze tuinders lijkt daarom nog jaren te gaan duren.

Met de toepassing van LED-belichting kunnen o.a. besparingen op energieverbruik worden gerealiseerd, stelt Lohuis Lighting. Dit kan nu al de ‘spanning’ voor de betreffende telers op de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk wegnemen.

Anton Lohuis, eigenaar van Lohuis Lighting & Energy: “De meeste belichtende tuinders maken nu nog gebruik van HPS (Hogedruk Natriumlampen/SON-T) van 1.000 W met 1,7 umol per Watt (na reflectie). Onze Tuinbouwleds produceren 3,0 of meer umol per Watt. Een 1.000 W-lamp kan dan worden vervangen door een lamp van 540 W; een besparing van bijna 50% op verbruik en daarmee de druk op het elektriciteitsnetwerk en natuurlijk de portemonnee verlagen.”

Deze (kosten)besparing op elektriciteit maken met de andere voordelen zoals de EIA-subsidie en de besparing op het onderhoud LED-belichting concurrerender dan natriumlampen, volgens Anton. "Daarnaast zorgt LED voor meeropbrengsten en producten van een betere kwaliteit zoals de houdbaarheid, vruchtgewicht en vitaminegehalte."

LED zelfs goedkoper dan SON-T
"Niet alleen is LED-belichting een uitkomst bij een tekort aan energie, maar ook blijken de kosten per m2 aan belichting nu lager uit te vallen dan die van een installatie met SON-T lampen. De investering is groter, maar wordt snel terugverdiend door de enorme energiebesparing. De onderhoudskosten zijn ook veel lager en de levensduur is veel langer", aldus Anton Lohuis.

Voor meer informatie:
Lohuis Lighting
info@lohuislighting.nl  
www.lohuislighting.nl
www.ledsgrowcrops.com

Publicatiedatum: