Minder extravagante bloemen zijn beter bestand tegen klimaatchaos

Planten met kleinere, eenvoudigere bloemen zijn volgens een nieuwe studie beter bestand tegen de gevolgen van klimaatproblemen dan planten met meer extravagante, opzichtige bloemen.

Onderzoekers van de University of Sheffield en de Royal Horticultural Society (RHS) onderzochten hoe verschillende Primula soorten en cultivars reageerden op overstromingen en droogte, gebaseerd op modellen die het klimaat voorspellen.

Hun resultaten, gepubliceerd in het tijdschrift Urban Ecosystems, tonen aan dat variëteiten met kleinere, eenvoudigere bloemen een grotere overlevingskans hebben dan gecultiveerde variëteiten van de Primula met grotere bloemen, bij blootstelling aan een reeks stressvolle scenario's.

De meest veerkrachtige soort was Primula vulgaris (teunisbloem), een soort die in heel Europa voorkomt. Deze variëteit bleek een grotere stressbestendigheid te hebben dan zeer veel geteelde hybriden, zoals Primula FORZA en de Primula Alaska-serie. Ze kwamen er overigens wel achter dat een andere cultivar, Primula Cottage Cream, die oppervlakkig gezien leek op Primula vulgaris, toleranter was voor stress dan inheemse soorten zoals Primula elatior en Primula veris.

De bevindingen suggereren dat de planten die minder energie steken in het produceren van grote en kleurrijke bloemen beter bestand zijn tegen de extreme omstandigheden die gepaard gaan met de klimaatcrisis, wat interessant is voor hoveniers en landschapsontwerpers die meer veerkrachtige groene ruimtes willen creëren.

Dr. Ross Cameron, Senior Lector in Landschapsbeheer, Ecologie en Ontwerp aan de University of Sheffield, die het project leidde: "Dit is niet alleen een geval van soorten die beter zijn dan gekweekte hybriden, omdat onze Primula Cottage Cream het beter doet dan andere inheemse Primula soorten die in de studie worden gebruikt. De resultaten lijken eerder betrekking te hebben op de hoeveelheid energieplanten die in bloemen investeren.

"We hebben soortgelijke trends opgemerkt bij viooltjes en petunia's, waarbij cultivars die grotere bloemen bezitten sneller kwaliteit verliezen dan die met kleinere bloemen. Wij zijn van mening dat de meer actief geteelde planten met grotere bloemen of zelfs ongewone kleuren meer investeren in deze eigenschappen en op hun beurt middelen opofferen die helpen de tolerantie voor stress te verbeteren. Het lijkt een 'trade-off' te zijn tussen deze factoren.

"Veredelaars en kwekerijen hebben de afgelopen decennia veel gedaan om compactere en stevigere planten te produceren die bestand zijn tegen wind, maar ze moeten nu nadenken over manieren om de tolerantie voor extremere bodembevochtiging en -uitdroging te verhogen. Dit omvat het vermogen om snelle schommelingen tussen deze natte en droge omstandigheden op te vangen, wat steeds vaker voorkomt bij klimaatverandering.

Dr. John David, hoofd van Horticultural Taxonomy bij de Royal Horticultural Society, liet weten: "Hoewel we nog meer onderzoek zullen moeten doen, hebben de uitkomsten tot nu toe implicaties voor tuinplanten, en misschien zelfs wilde soorten, die zullen overleven tegen de achtergrond van een veranderend klimaat. Misschien moeten we planten met kleinere, eenvoudigere bloemen meer gaan waarderen, omdat grotere, zwaarder gebloemde of dubbele gebloemde planten die vandaag de dag veel voorkomen in tuinen misschien niet de vereiste veerkracht hebben om toekomstige weerspatronen te verdragen".

Het onderzoek is gebaseerd op een promotieonderzoek dat is uitgevoerd door Dr. Emma Lewis en dat werd gesponsord door de RHS.

Bron: University of Sheffield


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven