Gebruik groene gewasbeschermings­middelen over laatste decennium met 65% toegenomen

In de periode 2008-2018 is het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen in Nederland met meer dan 65 procent toegenomen, zo blijkt uit de afzetcijfers waarop de Graadmeter Groene Gewasbescherming is gebaseerd. Dit instrument is recent door Nefyto ontwikkeld en gepresenteerd tijdens de jaarvergadering op 12 december 2019. De toename in gebruik werd al vermoed en dit wordt nu bevestigd en gekwantificeerd.

Waarom deze graadmeter?
Groene gewasbeschermingsmiddelen staan de laatste jaren sterk in de maatschappelijke belangstelling. De bij Nefyto aangesloten bedrijven zijn dan ook zeer actief om groene gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen en tot de markt toegelaten te krijgen. In hoeverre worden deze producten nu ook meer toegepast door boeren en tuinders? Tot voor kort was het moeilijk om dit te meten. Dit komt bijvoorbeeld doordat er verschillende definities worden gehanteerd. De Graadmeter is gebaseerd op de afzetcijfers zoals die worden verzameld door Fytostat. 


Grafieken laten zien dat de afgelopen tien jaar (2008-2018) het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen sterk is toegenomen en wel met meer dan 65 procent over het totaal.

Wat verstaat Nefyto onder groene gewasbeschermingsmiddelen?
Er doen veel namen, beschrijvingen en definities de ronde voor deze specifieke groep middelen. Voor de Graadmeter Groene Gewasbescherming rekent Nefyto de volgende drie groepen tot groene gewasbeschermingsmiddelen:

  • Middelen die gebruikt mogen worden in de biologische teelt. Deze staan vermeld op de Inputlijst van SKAL (in Nederland de toezichthouder voor biologische producten), gebaseerd op de Europese lijst van toegestane stoffen voor de biologische teelt. Deze middelen worden ook gebruikt in gangbare teelten. Nefyto rekent deze middelen tot de groene gewasbeschermingsmiddelen, in navolging van het duurzame imago van de biologische teelt. Overigens hebben niet alle middelen uit deze groep een laag risico voor mens en milieu..
  • Gewasbeschermingsmiddelen van natuurlijke oorsprong. Tot deze groep rekent Nefyto gewasbeschermingsmiddelen met als actieve component: micro-organismen, virussen, plantenextracten, feromonen en overige gewasbeschermingsmiddelen met natuurlijke stoffen.
  • Middelen waarvan de actieve stof door de EU als laag-risico stof is erkend en die door het Ctgb als laag-risico middel zijn toegelaten.

Bron: Nefyto 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven