rondje tuinen bij Kwekerij Michelle Van Dijk

Milky Way, mede mogelijk gemaakt door Martin Vermeer en Pleun van Dijk

Tholen - Op de tuin van Kwekerij Michelle van Dijk zit de in onze branche welbekende heer Pleun van Dijk, op de respectabele leeftijd van 77 jaar, nog regelmatig met zijn vingers in de aarde. Letterlijk. Toen we onlangs kwamen aanwaaien, was hij samen met Martin Vermeer bezig een nieuwe partij Ornithogalum op te potten.


Martin Vermeer en Pleun van Dijk

Kwekerij Michelle Van Dijk is een bijzondere onderneming. Michelle, de dochter van Pleun en kweker/eigenaar van de kwekerij, is van juni t/m september op Spitsbergen, alwaar ze een camping beheert en cruises organiseert naar de Noordpool. De rest van het jaar is ze hier en runt de tuin (over haar bijzondere beweegredenen maakte Nieuwe Oogst al eens een mooi verhaal, zie hier), maar in haar afwezigheid heeft Pleun de touwtjes in handen. Niet omdat het moet, maar gewoon, omdat hij er lol in heeft, en daarnaast vast ook omdat een beetje beweging goed is voor lijf en leden.

De exclusiviteit van het product en de kleinschaligheid van de onderneming maken dat hij er goed uit de voeten kan. Ornithogalum, in goed Nederlands zuidenwindlelie of vogelmelk, is bovendien een plant met een handleiding. In het Duits schijnt hij ‘kwekersverdriet’ te heten, maar de teeltman ziet natuurlijk ook de uitdaging. De potplant wordt in de zomermaanden vanuit weefselkweek geleverd in plugs en moet dan worden opgepot. Het plantmateriaal komt uit Israël, omdat het volgens Pleun in deze tijd van het jaar alleen maar daar te krijgen is. In het voorjaar wordt er geleverd en kan de plant zowel in de vensterbank als in de tuin worden opgezet. “Het is een mooie plant met een witte kop erop, vandaar dat wij het Milky Way hebben genoemd.”


Collega's van Martin assisteren met het oppotten en volzetten van de kappen

Niet allen Pleun heeft een aardige loopbaan achter de rug (hij was onder meer voorzitter van Royal FloraHolland), ook de kwekerij zelf kent een rijke geschiedenis. In 1927 begon de vader van Pleun samen met zijn broer Kwekerij Dijk van Dijk op dezelfde locatie aan de Hooflaan in De Lier, alwaar men druiven teelde. Van eind twintiger tot eind dertiger jaren van de vorige eeuw bestond er een goede handel in druiven van Nederlandse bodem, die vooral hun weg vonden naar het VK. Hier kwam een eind aan toen na de oorlog het wegvervoer met trucks vanuit Frankrijk en Italië naar Nederland steeds gangbaarder werd. Die brachten druiven die een stuk goedkoper waren en, dankzij de zuidelijke zon, bovendien van betere kwaliteit. “Eigenlijk zijn toen pas de tomaten het Westland binnengekomen”, weet Pleun.

Over misschien een iets kleiner, maar nog altijd behoorlijk deel van die geschiedenis kan ook Martin Vermeer een woordje meepraten. Als een echte Westlander zit de tuinbouw hem in het bloed. Toen hij van school kwam, dook hij de kassen in en is er sindsdien eigenlijk nooit meer uitgekomen. Hij begon met tomaten plukken en ontplooide zich tot uitzendbureau die mankracht voor de tomatenkwekers leverde. Toen steeds meer buitenlandse werkkrachten zich aandienden – nu zijn dat Polen, Roemenen en Bulgaren, in zijn tijd waren dat nog Turken en Marokkanen – stopte hij hiermee. Toen kwam hij via via in de sierteelt terecht, startte met een compagnon zijn oppotbedrijf, en beschikt nu over een mooi pand in Maasdijk waar ook opgepot kan worden. Bovendien rijdt Vermeer met twee eigen vrachtwagens.

Bij Kwekerij Michelle van Dijk komt hij al 20 jaar en ook dit jaar schiet Martin met zijn oppotmachine en -lijn weer te hulp. In de maanden juli t/m februari staat hij elke week wel een dag in de tuin bij Pleun om zijn planten op te potten. “We hebben in de crisis echt moeilijke jaren gehad, maar nu is er weer werk in overvloed. Het is met ondernemen als met voetbal (Martin heeft in het verleden veel gevoetbald en het tot het hoogste amateurniveau geschopt): als je talent hebt, wil dat nog niet zeggen dat je het ver schopt, je moet ook karakter hebben om door te zetten als het moeilijk wordt. Maar als de markt zich zo verder zou kunnen blijven ontwikkelen, zou dat natuurlijk mooi zijn.”

 

Voor meer informatie:
Kwekerij Michelle van Dijk
Hooflaan 21
2678 KM De Lier
E: kwekerij @michellevandijk.nl
http://kwekerij.michellevandijk.nl 

 

Oppotbedrijf.nl
De Vierde Hoeve 5
2676 CP Maasdijk
T: 06-53647897
www.oppotbedrijf.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven