Ontvochtigers met aangepaste koelmiddelen klaar voor 2020

Het team van DryGair is van een aantal zaken overtuigd. De kracht van ontvochtiging bijvoorbeeld - iets wat misschien niet als een verrassing komt omdat ze ontvochtigingssystemen maken.

Dan is er het belang van het bereiken van een optimale efficiëntie, waardoor het mogelijk is om het beste gewas te telen met de laagste input.

Als derde zijn zij ook overtuigd van het belang van de ontvochtiging voor de Europese markt, die de afgelopen jaren is toegenomen. De combinatie van deze drie overtuigde hen van de noodzaak om hun ontvochtigingsinstallaties geschikt te maken voor Europese koudemiddelen - en dat is precies wat ze hebben gedaan.

Ziv Shaked, Avi Arbel en Kevin Vander Ploeg van DryGair.

Voordelen van ontvochtiging
Om geen compromissen te hoeven sluiten tussen optimale temperatuur en optimale luchtvochtigheid, zou een glastuinbouwer de ontvochtigers als oplossing kunnen zien. Ziv Shaked legt uit hoe ontvochtiging veel voordelen biedt voor glastuinders.

"Zonder luchtontvochtigers in een kas zou je de luchtramen moeten openen om de overtollige condensatie te laten ontsnappen. Dit zou op de interne temperatuur van de kas verlagen en extra energieverbruik vergen om het op het juiste niveau te houden.

Ontvochtigers kunnen tot 50% energie besparen. Bovendien is er minder behoefte aan chemische gewasbescherming, minder werkuren, over het algemeen betere milieuomstandigheden en meer. Maar alles begint met het energieverbruik, als mensen deze apparatuur gebruiken zien ze extra voordeel in de opbrengst en in de omstandigheden."


De voordelen van ontvochtiging worden getoond in deze video

Nieuwe appatuur
DryGair is al vele jaren actief op deze markt. Hun ontvochtigers zijn gebaseerd op koelgas. Vanaf 2020 zal DryGair nieuwe ontvochtigingseenheden aanbieden onder de namen DG6 EU en DG12 EU. Deze zijn in overeenstemming met het Europese koelgas dat in de machines wordt gebruikt.

"We gebruikten vroeger gas dat R507 heette en we hebben dat veranderd naar R513A," zegt Shaked. "Het belangrijkste aan deze verandering is een zeer laag Global Warming Potential, wat betekent dat de machine vanuit milieuoogpunt echt groen is.

Praktisch gezien betekent dit dat de machine efficiënter water condenseert. Het idee is niet om groter te worden, maar om veel meer water uit de lucht te halen met een unit van vergelijkbare grootte en tegelijkertijd CO2-verliezen te voorkomen."

De belangrijkste eenheid die we op dit moment verkopen is de DG12, die ongeveer 45 liter water per uur haalt", zegt Shaked. "De nieuwe eenheid, DG12 EU, haalt 48 liter per uur, wat het beste in de sector is. Het apparaat is ontworpen om te werken in een kasomgeving in gebieden met 80% relatieve vochtigheid en een gemiddelde temperatuur van 18 graden Celsius.

Deze omstandigheden zijn goed voor de gewassen, maar over het algemeen zijn ze zeer schadelijk voor machines. Deze machines zijn echter gemaakt voor deze omstandigheden. Bovendien is het elektriciteitsverbruik ook nog eens laag, tussen de 10 en 12 kW per uur."


Standaard Eenheid DG-12, DryGairs vlaggenschip. Condensatie tot 12 liter (45 liter, 48 liter voor de DG-12 EU) water per uur, met een verbruik van minder dan 1 kWh per gallon (~4 liter).

Waarom de Europese markt?
"Met het oog op de toekomst zien we Europa als een van onze belangrijkste markten, dus we moesten ervoor zorgen dat we aan de EU-regelgeving voldeden", legt Shaked uit. "Nederland is nog steeds koploper in de tuinbouw, dus Europa is een belangrijke markt.

Daarnaast kijken we naar de groeiende cannabissector in Europa, met name in Duitsland. We hebben het over allerlei gewassen in Nederland en Spanje en we willen ons uitbreiden naar verschillende markten zoals Polen en het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar de biologische markt en zoals gezegd cannabis. In cannabis zijn onze ontvochtigers een van de weinige producten die de omstandigheden kunnen realiseren die de planten nodig hebben."

Eerdere apparatuur
De nieuwe apparatuur verschilt niet veel van de eerdere apparatuur als het gaat om eindresultaten. "De machines zijn nog steeds plug-and-play, en gemakkelijk te installeren en te onderhouden," zegt Shaked. "Een teler die de DG12 had, zal geen groot verschil merken met de DG12 EU. De grootste verandering is een iets grotere hoeveelheid water die uit de lucht wordt gehaald en iets andere afmetingen. De oorspronkelijke DG6 en DG12 zullen nog steeds buiten Europa worden aangeboden."

Voor meer informatie:
DryGair
www.drygair.com
info@drygair.com

 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven