topdrukte bij Ron van den Bosch

Groene planten duwen kerstboom weer de winkel uit

Tholen - Hij komt deze dagen maar moeilijk van de tuin af. Tuincentra volgen het stramien ‘kerstboom eruit groene kamerplant erin’, en daarom is het vooral voor wat betreft de grote planten uitleveren geblazen. Tegelijkertijd moeten de gaten weer gevuld worden en komt aan de voorkant volop nieuw plantmateriaal binnen dat moet worden opgepot. Ron van den Bosch hoeft zich kortom niet te vervelen, maar tijd voor een rondje tuinen is er gelukkig altijd.


Ron tussen de Ficus Trésor

Met een mooi assortiment ficussen, dracena, clusia en sanseveria is de kwekerij van Ron voor de plantenhandel een adres om niet aan voorbij te gaan. Hij combineert zogenaamde ‘importteelten’, dat wil zeggen planten die hij met name uit Midden Amerika haalt (m.n. sanseveria en dracena, en ook een paar kleinere producten als de potloodplant), met planten die in onze contreien vermeerderd worden, met name de ficus. Elke week komt er wel een container binnen, hoewel die frequentie natuurlijk met het seizoen wat wisselt.


Kijkje de diepte in

Het klinkt als een cliché, dat kerstboom-kamerplant verhaal, maar zo werkt het echt. “Voor de kerst lopen we enkele grote orders. Die zijn voor het grootwinkelbedrijf en al lang van te voren besproken. Ook al moet het nog kerst worden, toch loopt het tuincentrum al weer vol met planten. Na de kerst houdt die drukte nog wel even aan maar verplaatst zich dan meer naar de daghandel.”


De stammetje komen binnen uit Costa Rica

Het merendeel gaat op bestelling, zo’n 30% wordt geveild. De kwekerij zelf beslaat ongeveer 18.000 meter en bestaat in feite uit twee delen. De wat oudere tuin, waarin de vader van Ron in een grijs verleden van alles en nog wat teelde, en een stuk nieuwbouw, dat Ron, na het bedrijf in 2006 te hebben overgenomen, liet bouwen. Deze kas is hoger en lichter, sinds vorig jaar voorzien van een nieuwe klimaatcomputer en vooral bestemd voor de langzamere teelten, m.n. de ficussen en clusia, die gebaat zijn bij wat meer licht. “Daarmee hebben we toen echt een kwaliteitsslag gemaakt”, aldus Ron, “het leverde sterkere en dikkere planten op. De oude kas is primair gereserveerd voor de dracena (6 verschillende soorten in 4 potmaten), dat gemiddeld een maand of drie nodig heeft om te wortelen en er een goeie kop op te krijgen, en voor de sanseveria (in 3 soorten), die na een week of 6 tot 8 al kan worden uitgeleverd. Die sanseveria is verreweg de makkelijkste. De plant kan eigenlijk overal tegen en is zogezegd hufterproof.”

Jubilea
Ron zorgt met een vrachtwagen met een laadcapaciteit van 31 denen zelf voor het transport naar de verschillende veilingen. De tuin bestiert hij met een kleine groep medewerkers, vijf man in totaal, en bij grote drukte zoals nu ook nog met twee uitzendkrachten erbij. “In januari hebben we een jubileum, dan is een van onze medewerkers 40 jaar in dienst. Een ander loopt al 43 jaar bij ons. We zijn geen hele grote kwekerij en als we extra handen nodig hebben, dan zijn dat er geen tientallen tegelijk. Maar goed opgeleid tuinbouwpersoneel is lastig te vinden. Ik zoek al een tijdje een assistent bedrijfsleider, maar vooralsnog heb ik die nog niet gevonden.”

GRASP
Voor de plantenhandel en ook Ron was 2019 geen verkeerd jaar. De hoop is natuurlijk dat ook in het nieuwe jaar vast te houden, maar behalve dat heeft Ron geen spectaculaire plannen voor het nieuwe jaar. Hoewel, het zou fijn zijn als die assistent bedrijfsleider zich zou aandienen, dat zou de werkdruk wat naar beneden bijstellen. “En verder hopen we ons nog wat extra in de kijker te spelen met het behalen van het GRASP certificaat. We zijn al MPS GAP gecertificeerd en aangesloten bij het FloraBiezz label, waarmee we naast een stukje marketing ook onze toewijding aan een groene en duurzame productie tonen. Je moet je echter blijven onderscheiden en met het GRASP certificaat, waaruit ook weer een stukje maatschappelijk verantwoord ondernemen spreekt, hopen we weer bij nieuwe klanten in beeld te komen.”

Voor meer informatie:
Ron van den Bosch
A.H. Verweijweg 13
2651LX Berkel en Rodenrijs
T: 010-5113874
E: ron@boschberkel.nl
www.boschberkel.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven